Política14/10/2019

Prop de 400 persones clamen per l'absolució del líders independentistes

Els manifestants, que han demanat la separació de Catalunya de la resta d'Espanya, han acabat la concentració a les portes de l'ambaixada

T. Navarro

Andorra la VellaAmb l'autorització del comú d'Andorra la Vella, permís que s'ha hagut de tramitar a corre-cuita a causa de la celeritat de la convocatòria, a les vuit de la tarda d'aquest dilluns la gent ha començat a aplegar-se al centre de la capital, a la plaça on s'havia de construir l'edifici The Cloud. A la mateixa hora hi havia una altra manifestació prevista, aquesta convocada pel CDR Andorra, però ambdues s'han juntat quan la trentena de persones que hi havia a la plaça de la Rotonda han arribat al punt al crit de 'Llibertat presos polítics'. D'aquesta manera ha arrencat la concentració.

Cargando
No hay anuncios

Tots ells s'han reunit arrel de la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra els líders independentistes, que s'ha conegut aquest dilluns al matí i on s'estipulen penes de fins a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació. Així, la concentració andorrana s’afegeix als actes de protesta que s'han viscut tant a Catalunya com a ciutats d'arreu del món. Al Principat, s'ha cantat 'Els Segadors', 'l'Estaca' de Lluís Llach i s'han llençat proclames com "no és justícia, és venjança", "Independència" o "Andorra posiciona't". Algun veí dels blocs de pisos propers ha llençat ous des de la finestra, que no han tingut més conseqüències que unes sabates tacades i el terra brut.

Cargando
No hay anuncios

La coordinadora de l'ANC a Andorra, Roser Gordillo, ha llegit un manifest en què ha lamentat tornar a reunir-se "pels nostres presos polítics" i ha remarcat el que l'organització considera "una sentència injusta i carregada d'odi envers els nostres polítics, els exiliats i els CDR empresonats". Se senten "decebuts" perquè "no avancem", però "dempeus, i no agenollats com molts voldrien". Gordillo ha descrit la decisió del Tribunal Suprem com un pas més de "l'estat espanyol per fer més gran l'esquerda amb l'estat català", amb una actuació "desmesurada i plena de repressió i d'odi". A tots els assistents els ha animat a "estar tots units sota un mateix clam, la llibertat" i a mantenir el coratge "en uns moments tan complicats".

Cargando
No hay anuncios

Una part de les persones congregades s'ha desplaçat a les portes de l'ambaixada espanyola on, des de l'altra banda de la vorera perquè la policia bloquejava el pas, han cridat consignes a favor de la independència de Catalunya i han exhibit estelades.

A la Seu d’Urgell la concentració, que havia estat convocada per a les vuit del vespre, ha estat multitudinària i ha omplert la plaça dels Oms. A la protesta s’havia sumat l’ANC, Òmnium Cultural Alt Urgell i el CDR de l’Alt Urgell. L’ajuntament també s’hi ha sumat i entre els presents hi havia l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i el vicealcalde, Francesc Viaplana. Durant la protesta s’han pogut sentir consignes reclamant la llibertat dels presos polítics i s’ha mostrat una pancarta en la qual es podia llegir: "La nostra sentència, independència".