La celebració de les Escudelles de Sant Antoni coincideix enguany a cinc parròquies

Canillo, Encamp, Andorra la Vella, Escaldes i la Massana han repartit aquest diumenge al migdia milers d’escudelles entre totes les persones que s’ha apropat a les places per gaudir de la festa



Ana
17/01/2016

Canillo/Encamp/Andorra la Vella/EscaldesCom ja és tradició, amb la festivitat de Sant Antoni arriba, un any més, el moment de celebrar les tradicionals escudelles populars. L’edició d’enguany, que ha coincidit en diumenge, ha permès celebrar la festivitat de forma simultània a les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp, Canillo i la Massana, on se celebra, a més, la diada del patró de la parròquia. A Sant Julià de Lòria es fa coincidir amb la festivitat de Sant Sebastià, el 20 de gener, mentre que al Pas de la Casa se celebra el cap de setmana següent d’haver tingut lloc a Encamp.

4.500 racions d’escudella repartides a la capital

La Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella ha repartit, aquest diumenge al migdia a la plaça Guillemó, un total de 4.500 racions d’escudella coincidint amb la festivitat de Sant Antoni. El temps amb sol i el lleuger augment de temperatures han animat la participació, aplegant-se així, centenars de comensals disposats a tastar, amb recipients portats de casa o bé amb el tradicional plat de ceràmica, que té un cost de set euros, aquest popular àpat de principis de gener. En aquest sentit, tant el president de la Confraria d’Escudellaires, Josep Anton Marquillo, com la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, han celebrat que “el temps ens acompanya, la plaça està plena de gent i es viu un gran ambient”. Quant a les racions repartides, Anton ha comentat que “enguany servirem un total de 4.500 racions”, però ha volgut matisar que “cal diferenciar entre persones i racions, ja que es pot servir més d’una ració a la mateixa persona”.

Pel que fa als secrets de l’escudella d’Andorra la Vella, Anton ha assegurat que “cada olla té els seus secrets i s’afegeixen especies que només les coneixen dos escudellaires”, però tot i això, ha detallat que com sempre, “el més important és fer un bon xup xup”. Tal com marca la tradició, abans de servir els àpats, la Confraria d’Escudellaires ha investit els nous escudellers, que enguany han estat un escudellaire jove i dos adults, un d’ells procedent de Sant Pol de Mar. Posteriorment, mossèn Ramon Sàrries ha efectuat la benedicció de la festivitat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha recalcat que “és molt important mantenir aquest tipus de tradicions”, ja que tal com ha indicat, “són festes totalment populars que compten amb un gran arrelament dins el territori”. A més, també ha indicat que tot i que algunes persones porten els recipients de casa per degustar l’escudella, “el tradicional plat de ceràmica també és un al·licient molt important per gran part dels comensals”.

Centenars de persones omplen la plaça Sant Miquel d'Encamp per degustar la tradicional escudella

Fins a 1.500 racions d'escudella s'han repartit a la plaça Sant Miquel d'Encamp per celebrar la festa de Sant Antoni, una jornada que els encampadans han aprofitat per sortir al carrer i dinar amb la família i els amics, a més de tots aquells que porten els seus recipients per degustar l'escudella a casa. Però abans de començar el dinar, han tingut lloc els tradicionals Encants de Sant Antoni, en què s'han subhastat coques, bulls, embotits, peus de porc i d'altres productes, i s'han aconseguit recaptar prop de 1.000 euros que es destinaran a obres socials. A aquesta quantitat cal sumar els diners que s'han aconseguit amb altres accions com ara la visita a les cases de la parròquia durant tota la setmana amb una imatge de Sant Antoni i una guardiola perquè tothom pogués col·laborar.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, amb la benedicció del mossèn, Encamp ha iniciat amb la tradicional Escudella a la plaça de Sant Miquel, una jornada de festa durant la qual s'han repartit al voltant de 1.500 racions elaborades per més d'una vintena de persones entre padrines, jovent del poble, i treballadors del departament de Cultura. Per a l'elaboració de l'escudella s'han fet servir unes 3.000 mandonguilles, 700 litres de caldo, carn, arròs, cigrons, fideus, mongetes i verdures.




Entre els participants a l'Escudella d'Encamp, a més dels representants polítics de la parròquia, hi han estat presents el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, o els consellers generals Maria Martisella i Carles Enseñat.

Canillo reparteix unes 900 racions de Vianda de Sant Antoni

Cargando
No hay anuncios

Com és tradició, el Comú de Canillo ha celebrat aquest diumenge la festivitat de Sant Antoni, amb una missa, la benedicció d'animals i la Vianda de Sant Antoni, un àpat popular que ha anat acompanyat d'un sorteig de lots de productes per recaptar fons per a la casa de colònies d'AINA. Liderats per Antoni Torres, els cuiners han començat a preparar l'escudella (que a Canillo s'anomena vianda) a les 6 del matí a 7 sota zero, però a l'hora de repartir les 900 racions el sol ha fet l'ambient més agradable, i ha atret centenars de canillencs i també turistes.

De fet, la festa, que té lloc al peu del telecabina de Canillo, s'ha allargat durant hores per tal que els esquiadors que acaben la jornada també puguin degustar el plat. Durant l’acte no hi han faltat les autoritats comunals, així com els ministres Francesc Camp i Jordi Alcobé, la subsíndica general Mònica Bonell i la consellera general Meritxell Palmitjavila.

S'han preparat 900 racions d'un àpat que inclou el brou amb la pasta, les verdures i llegums, i la carn a base de gallina, peus de porc, panxeta, orella, morro, mandonguilles i botifarres, acompanyat del tradicional pa amb allioli de codony, vi i coca. Si bé el sol ha permès gaudir de la festa amb unes temperatures agradables, el fet que enguany hagin coincidit cinc escudelles el mateix dia ha fet minvar l'afluència de comensals. I és que habitualment, Canillo celebra la Vianda de Sant Antoni el diumenge posterior al dia de Sant Antoni, però precisament enguany el 17 de gener s'ha escaigut en diumenge.

Cargando
No hay anuncios

El responsable de la Vianda, Antoni Torres, ha explicat que l'àpat s'ha començat a preparar a les 6 del matí a 7 graus sota zero, i que en primer lloc han hagut de retirar la neu acumulada a la plaça. Torres ha indicat que fa uns 30 anys que se celebra aquesta tradició a Canillo, tot i que antigament era un àpat habitual a totes les cases en aquesta època, que coincideix amb la matança del porc. De fet, recorda que fa 60 anys, quan era petit, les famílies preparaven aquest plat uns tres cops per setmana “perquè no hi havia gran cosa més”.

Els Amics del Pont dels Escalls celebren Sant Antoni amb 2.500 racions d’escudella per als escaldencs

Després que l’any passat es recuperés l’organització tradicional a Escaldes-Engordany, els Amics del Pont dels Escalls han tornat a encarregar-se enguany de l’Escudella de Sant Antoni, per la qual han rebut la felicitació del Comú i els assistents. Una trentena d’escudellers han repartit 2.500 racions als ciutadans que, des de molt abans de les 13 hores esperaven que el mossèn de la parròquia beneís l’àpat per recollir el seu plat. La plaça dels Dos Valires s’ha tornat a omplir, tot i les baixes temperatures, però amb un sol radiant. El cònsol menor, Marc Calvet, ha recordat la importància de mantenir una tradició que va néixer l’any 1983 i que cada any esgota les existències d’un plat molt ben valorat entre els assistents.

Cargando
No hay anuncios

Entre els participants hi havia visitants, però sobretot veïns de la parròquia, com la Sònia López, la primera de la cua, que no es perd ni un any d’Escudella i té trenta plats d’Escaldes-Engordany i també d’Andorra la Vella. Mari Carmen González i Dolores Correa, per la seva banda, són dues padrines que han vingut amb els seus plats del 1998 i el 2002, perquè no es poden permetre adquirir el de cada any, però es mostraven felices de poder participar-hi i retrobar-se amb els amics. Segurament, no eren les més grans de la festa, perquè el cap de Govern ha felicitat especialment una escudellera que participa de l’organització amb 84 anys. Tots han coincidit que l’escudella, a Escaldes, “la fan molt bona”. “Hem anat tres o quatre anys a Andorra, però aquí són més agradables”, ha assegurat González.

El cap de Govern, Toni Martí, ha afirmat que “m’agradaria que hi hagués més actes com aquests, perquè fomenten la cohesió”. “És una festa tradicional, símbol d’una Andorra que mira cap al futur i cap al passat”, ha afegit. El cap de Govern creu que l’esdeveniment permet, a més, que es trobi “gent de totes les classes socials”, ja siguin “d’Andorra, immigrants, tinguin més o menys diners, es retroba la gent al tomb de Sant Antoni i encara ho fa una festa més entranyable”.