Nabius que es cullen, nabius que es planten
Impulsat per l'associació de pagesos, el projecte generarà rendiments a 4 o 5 anys vista i ja comença a donar una primera producció petita
Andorra la VellaLa tardor passada, l'Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d'Andorra (APRA) va iniciar el pla de recerca sobre el cultiu de nabius. Es tracta d'una prova pilot que té com a objectiu estudiar la viabilitat de comercialitzar al país aquest fruit, cada vegada més preuat pel seu alt valor gastronòmic i de salut. És un fruit que surt de manera espontània a les valls andorranes, però que en aquest cas s'ha plantat i que, a més, prové d'una variant americana que s'adapta millor que la salvatge andorrana.
Vuit mesos després d'iniciar la plantació, el projecte va endavant, tal com ha confirmat el president de l'APRA, Xavier Coma, tot i que són fruits "complicats" i ja han generat alguns problemes. Alguns van morir durant l'hivern per les gelades, i s'han hagut de replantar. Per plantar nabius es necessita una "terra especial", motiu pel qual s'han hagut de transformar per fer la plantació, així com també el seu PH.
Malgrat tot, les plantacions que han superat l'hivern segueixen el seu curs. "Aquest any donaran una mínima producció", explica Coma, concretament els nabius que s'han plantat en test. Aquesta petita producció servirà "per tenir els primers valors de qualitat". Pel que fa als que s'han plantat directament a terra, no donaran producció fins d'aquí a un any.
El pla impulsat per l'APRA s'ha desenvolupat a tres parcel·les del país (Montllobar, Cortals de Llumeneres i Vila), d'un total d'onze que es van presentar per formar part de l'estudi. Des de l'APRA es calcula que els primers rendiments arribaran d'aquí a uns 4 o 5 anys. Compta, a més, amb una subvenció del Govern, de 153.000 euros, per a un període de cinc anys, amb la voluntat de diversificar la producció i l'economia del sector.
Paral·lelament, des dels seus inicis, el projecte compta amb l'assessorament del Servei Regional d'Investigació i Desenvolupament Agroalimentari (SERIDA), un organisme del Principat d'Astúries i que és "un referent tècnic" en aquest camp, ha assegurat Coma.
Un cop finalitzi el pla de viabilitat, "tindrem dades perquè el productor sàpiga el què hi ha" i pugui decidir si vol cultivar aquest fruit per comercialitzar-lo a posteriori.