Una operadora de càmera d'RTVA denuncia Nomen i la seva cap de premsa per assetjament verbal

Des de l'empresa s'ha volgut donar a conèixer els fets ja que els consideren “d’extrema gravetat per al lliure exercici de la professió”

Una operadora de càmera d’RTVA ha denunciat Eusebi Nomen i la seva cap de premsa per assetjament i intimidació verbal per uns fets que van tenir lloc la nit electoral a la seu en què Andorra Sobirana s’havia reunit per seguir els resultats electorals. Tal com ha explicat el director de RTVA, Xavier Mujal, un cop analitzats els fets des de l’empresa han decidit donar suport a la treballadora i, tot i que la denúncia l’ha hagut de presentar l’operadora a títol personal, ha estat acompanyada pel lletrat de la ràdio i televisió pública i pel director de l’ens, així com pel company que també va presenciar els fets.

Tal com ha explicat Mujal, l’operadora de càmera, juntament amb un periodista i altres companys, es van desplaçar a l’hotel Ski Plaza de Canillo per fer la cobertura informativa de la nit electoral d’Andorra Sobirana. En arribar van començar a filmar sense cap problema fins que va arribar el cap de llista, Eusebi Nomen, que “li va recriminar per què estava enregistrant, en nom de qui i qui li havia donat autorització”. En aquell moment la treballadora estava sola “i es va sentir totalment assetjada, agredida verbalment” mentre que “l’actitud de Nomen anava ‘in crescendo’ i es va afegir també la cap de premsa”, tal com ha explicat Mujal. En el moment en què el periodista de la televisió pública que acompanyava l'operadora de càmera es va adonar dels fets i va intervenir, els dos van cessar en la seva actitud.

Mujal ha recordat que Andorra Sobirana havia anunciat que aquella seria la seva seu durant la nit electoral i que, tenint en compte que s’havien de fer els treballs de cablejat per fer les connexions en directe, eren conscients de la feina que l’equip televisiu hi havia de fer.

El director d’RTVA ha destacat que han decidit donar a conèixer aquest cas perquè el consideren “d’extrema gravetat per al lliure exercici de la professió” i ha volgut emfasitzar que no és “contra Andorra Sobirana ni contra ningú sinó en defensa de”. En aquest sentit, ha volgut remarcar que fins que va arribar Nomen l’equip va poder treballar sense cap problema i que fins i tot els membres de la candidatura presents en el moment dels fets es van disculpar. En canvi, el cap de llista d’Andorra Sobirana no s’ha posat en contacte amb RTVA per disculpar-se. El que Mujal ha volgut deixar clar és que no volien deixar aquests fets “com si no hagués passat res”.

També ha afegit que li “estranyava” que s’hagués dirigit cap a la càmera i no contra el periodista i ha assenyalat a un possible motiu de discriminació envers la treballadora per ser dona, ja que el periodista és un home.

Un cop ocorreguts els fets, la treballadora va arribar a l’empresa amb una gran angoixa pel que havia ocorregut ja que fins i tot en un moment va patir que no la pogués agredir físicament ja que sembla que Nomen estava “fora de si”.