Societat 19/03/2019

Els treballadors socials celebren per partida doble el seu dia

El col·lectiu serà considerat a partir d'ara tècnics d'atenció social amb un nivell nou a l'escala de la funció pública

M. M.
3 min
La secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, durant l'acte de celebració del Dia mundial del treball social. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEl treballador i educador social serà reconegut com a tècnic d'atenció social amb una categoria de 9 a l'escala de la funció pública. Així ho ha anunciat la secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, durant l'acte de celebració del Dia mundial del treball social que s'ha fet a la sala d'actes del Centre de la Llacuna. Una reivindicació que el col·lectiu feia molts anys que demanava perquè considerava que era un canvi necessari per unificar tots els treballadors en una sola escala salarial, sense diferències, i també per contribuir a afavorir el reconeixement d'una professió poc coneguda.

Fenoll ha fet aquest breu anunci i ha apuntat que el consell de ministres donarà llum verda aquest dimecres a la modificació. En l'aprovació al consell, la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració en funcions, Eva Descarrega, ha informat dels resultats de l’estudi realitzat per una empresa externa experta en recursos humans, que ha conclòs que els llocs de treball actuals dels treballadors socials i educadors socials han evolucionat pel que fa a les seves responsabilitats i tasques durant els darrers anys, així com els objectius marcats per a aquests treballadors públics i que calia revisar el nivell de classificació del seu lloc de treball.

Precisament un dels reptes que al col·lectiu encara li queda per conquerir és que la gent conegui el treballador social més enllà de la tasca de tramitar les prestacions econòmiques. “Som més que això, atenem a persones amb situació de vulnerabilitat i això vol dir que també fem una tasca d'atenció social, emocional i d'acompanyament en moments molt complicats”, ha explicat la presidenta de l'Associació de Treballadors Socials d'Andorra (ATSA), Mònica Insa. Una visió que també comparteix Fenoll, que anima a l'associació a fer tasca de difusió de la feina que fa el treballador social. “Cal una visió més holística del treballador social perquè és el nexe entre persona i societat i hi ha moltes més cares de les que es veuen habitualment”.

Insa també ha reconegut que el col·lectiu ha guanyat reconeixement amb el pas del anys, però que encara queda molta feina per fer a nivell de personal i de recursos. “Ens falta augmentar el col·lectiu, els recursos econòmics i també fer formació per millorar la qualitat de la professió”, ha explicat. Una visió que Fenoll no comparteix, ja que recorda que tenint en compte la llei estan cobertes totes les ràtios de treballadors socials. “Com més n'hi hagi millor, però a nivell legal i el que està estipulat estem en la línia correcta”.

Tot i això, i amb la vocació de generar ressò i donar a conèixer la professió, ATSA ha organitzat una trobada amb diverses entitats en el marc del Dia mundial del treball social. El lema d'enguany és 'Promovent les relacions humanes' i des de l'associació s'ha volgut vincular amb la tasca i la feina del voluntariat social. Per això s'han fet diverses ponències d'Autea, Càritas, Fundació Privada Tutelar, el comú de la Massana i la Creu Roja que han explicat que és per cadascuna d'elles el treball social i la importància del voluntariat. “Treballador social i voluntari treballem diàriament donant suport a la població més vulnerable i per cobrir les necessitats socials són fonamentals”, ha reivindicat Insa.

La secretària d'Estat ha ressaltat la necessitat i la importància d'enfortir i mantenir la col·laboració pública i privada entre el treballador social i el voluntari. “Poden reforçar aspectes que des d'una tasca professional no es pot arribar, a més, les entitats que incorporen el voluntariat com a part dels seus recursos humans tenen uns resultats qualitatius excel·lents”, ha subratllat.

stats