Cultura 28/09/2017

Beca de 4.000 euros per a qui vulgui investigar sobre la història d'Andorra

El recent creat Centre d'Estudis Històrics i Polítics publicarà la setmana vinent un recull historiogràfic del país amb més de 900 referències, i treballa en un nou projecte per a televisió

C. G.
2 min
El director del Cehip, Albert Villaró, i el director de l'IEA, Jordi Guillamet, presenten les beques. / C.G.

Sant Julià de LòriaInvestigar, fer recerca sobre la història d'Andorra en totes les seves vessants, té premi. Dos seran els afortunats que podran indagar en el passat del país, amb l'ajuda d'una beca de 4.000 euros. Tot plegat, gràcies al recent creat Centre d'Estudis Històrics i Polítics (CEHiP), que depèn de l'Institut d'Estudis Andorrans i que dirigeix Albert Villaró. Parlem de la beca Pere Canturri de recerca històrica i la beca Manuel Mas de recerca en ciències polítiques. Estan obertes a tothom, amb l'única condició que els aspirants siguin estudiants amb la matrícula activa o hagin obtingut una titulació els darrers tres anys (de qualsevol especialitat).

Els noms escollits per donar nom a les beques no estan agafats perquè sí. Pere Canturri va ser "pioner" en la història d'Andorra, a la vegada que un "animador, un provocador" per als qui finalment s'han decantat per estudiar història, tal com ha exposat Guillamet. Pel que fa a Manuel Mas, va ser un polític lauredià, ambaixador de la Santa Seu i d'Irlanda, i un dels impulsors de l'anomenada 'Reformeta' d'Andorra.

"Volem que sigui la primera beca que acosti els estudiants a la recerca sobre Andorra", ha defensat Villaró, ja que en l'actualitat no n'hi ha cap d'aquestes característiques. El termini de presentació de les sol·licituds és el 27 d'octubre i la beca té una durada d'un any.

El CEHiP ja camina sol

El Centre d'Estudis Històrics i Polítics es va posar en funcionament aquest estiu, i ja té diversos projectes sobre la taula. La setmana vinent publicarà a la seva pàgina web un recull historiogràfic sobre el país, amb 900 referències publicades, ha informat Villaró. Al document també hi constaran una sèrie de conclusions. En elles, per exemple, s'avaluen els períodes històrics que menys s'han tractat, com la baixa edat mitjana. Serà també una manera de donar idees de temàtiques als qui es presenten a les beques, ha plantejat Guillamet.

A més, el CEHiP també col·labora amb el Consell General en els actes de celebració del 600 aniversari de la creació del Consell de la Terra (l'origen del Consell General), que es faran el 2019. Precisament, han arribat a un acord amb el Consell General per tirar endavant estudis polítics parlamentaris. Un exemple seria l'anàlisi sobre si és just o no l'actual sistema electoral.

Així mateix, el CEHiP també treballa en un projecte per a Ràdio Televisió d'Andorra, a base de càpsules que s'emetran i que parlaran de la història d'Andorra. L'estil televisiu serà similar al del programa 'Estat Natural', que va dur a terme el Centre d'Estudis de Neu i de Muntanya.

Tota la tasca que comença a desenvolupar el CEHiP compta amb el suport d'un consell assessor, format per experts de dins i de fora del país i presidit pel professor de la Universitat de Lleida, Joan Busquets.

stats