Economia 13/03/2015

La banca andorrana estudia absorbir BPA

Els experts alerten que fer desaparèixer l’entitat intervinguda seria un “error molt greu”

M.t.
2 min
Els germans Higini i Ramon Cierco han sigut rellevats de la presidència de BPA.

Andorra la VellaLes entitats bancàries andorranes estan estudiant les possibles solucions per fer front a la situació que han provocat les acusacions de presumptes males praxis en matèria de blanqueig de capitals que dimarts es van llançar des dels Estats Units cap a Banca Privada d’Andorra (BPA). Entre les possibles sortides per a la tercera entitat del país s’estudia que una o diverses entitats bancàries del país comprin o absorbeixin el banc, tot i que la decisió encara no està presa. Durant tota la jornada d’ahir, els representants de les cinc entitats, de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i del Govern d’Andorra en funcions van mantenir múltiples reunions per avaluar la situació, i no van voler pronunciar-se sobre aquesta qüestió. Els responsables dels quatre bancs consultats per aquest diari van evitar valorar les possibles opcions i les informacions publicades sobre la possible absorció del negoci de BPA, assegurant que de moment es tractava només “de rumors”.

Albert Sagués, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i soci de TGG Legal, va explicar a l’ARA que considera que la decisió de fer desaparèixer la marca BPA seria un “error molt greu”, ja que s’interpretaria com una manera de voler “tapar l’afer” i fer les depuracions pertinents de manera interna sense donar explicacions a la comunitat internacional. Això, segons l’economista, perjudicaria “la bona feina” que Andorra ha fet en els últims quatre o cinc anys en matèria de transparència.

Una rectificació sospitosa

A més, l’economista no entén que dimecres l’INAF assegurés que no es podia destituir la cúpula de BPA per falta de proves i que hores més tard prengués la decisió. De fet, la seva directora general, Maria Cosan, va arribar a afirmar que no s’havien cessat els directius perquè l’informe emès pels Estats Units no detallava el nom dels presumptes responsables i que calia esperar-se a la investigació per aclarir-ho. Això, segons Sagués, demostraria que “l’han feta molt més grossa del que diuen” i que podria tractar-se d’una política “més generalitzada del banc” més enllà dels tres directius assenyalats pel departament de Delictes Financers i Control del Tresor.

Aquesta entitat nord-americana va denunciar que tres directius de l’entitat haurien facilitat transaccions de blanqueig de diners de persones relacionades amb organitzacions criminals, corrupció i tràfic de persones a través del sistema financer dels Estats Units. Ahir també es va conèixer que les quatre entitats financeres a través de les quals BPA hauria operat als Estats Units eren el Bank of America, Citibank i les filials de HSBC i del Deutsche Bank, tot i que cap ha sigut acusada per les autoritats d’irregularitats en el seu paper de corresponsalia bancària.

Una oportunitat per a Andorra

D’altra banda, Sagués ha dit que tot l’afer s’està convertint en una crisi de confiança cap al sector bancari andorrà, però ha assegurat que no creu que hi hagi risc d’una fugida de dipòsits perquè “quedarà prou clar que la solvència de les entitats andorranes està garantida”. Per tot plegat, considera que es tracta d’una “ensopegada en el camí” però alhora d’una bona oportunitat “per mostrar a la comunitat internacional que Andorra està preparada per estar amb els bons i per gestionar els moments dolents”.

stats