20/12/2010

Artur Mas oferirà mà estesa per liderar la sortida de la crisi

2 min
Artur Mas oferirà mà estesa per liderar la sortida de la crisi

Barcelona.A les onze del matí Artur Mas pujarà a la tribuna del Parlament per fer el discurs més important de la seva vida, aquell que ha de dibuixar els eixos bàsics del que serà el seu primer mandat i que té com a principal objectiu polític aconseguir que tant el PP com el PSC s'abstinguin en la segona votació, prevista per dijous. La idea inicial és centrar el discurs en la crisi i fer una crida a la responsabilitat de la resta de grups, sobretot d'aquells que aspiren a ocupar una posició central i a tenir un cert paper d'interlocució, és a dir, socialistes i populars.

Això pel que fa al contingut, però els seus assessors també saben que la forma, la música, són importants, i per això defugirà qualsevol to triomfalista o messiànic. Mas s'investirà de líder cooperatiu i oferirà mà estesa a tots els sectors socials per encapçalar el gran esforç nacional que cal posar en marxa per sortir de la crisi, però sense prometre solucions miraculoses ni voluntat d'imposar unes determinades receptes. El primer objectiu és, doncs, destil·lar magnanimitat i humilitat, sinceritat i realisme, però també confiança i esperança en el futur.

Mas ha dedicat tot el cap de setmana a perfilar un discurs del qual divendres només hi havia un primer esborrany. Dels contactes i converses amb el seu grup d'assessors n'ha sortit el text que avui declamarà i que s'ha acabat de perfilar les darreres hores. Tots els participants en el procés han buscat mil i una maneres per trobar aquest difícil equilibri entre el Mas triomfant i un Mas conscient de les dificultats econòmiques que haurà d'encarar i també del component conjuntural de la seva victòria.

D'aquesta manera, més que una llista de promeses el discurs ha estat dissenyat amb la vista posada en el seu efecte psicològic, buscant més que funcioni com un generador de confiança que com el típic reguitzell de propostes programàtiques.

Pacte fiscal

En tot cas hi ha promeses que resulten indefugibles, com ara el famós pacte fiscal o l'eliminació de l'impost de successions. Pel que fa al primer punt, Mas reclamarà el suport de partits i agents socials per forjar una gran majoria que doni suport a les gestions de CiU a Madrid per aconseguir-lo.

Tampoc faltaran les referències a l'aprimament de l'administració, un punt en què trobarà un alt grau de coincidència amb la resta de partits, a excepció d'ICV-EUiA. Artur Mas també combatrà les acusacions de neoliberalisme posant l'accent en l'educació i en les polítiques socials destinades a aquelles persones més castigades per la crisi.

El candidat de CiU reclamarà de nou el suport de tots els partits per defensar l'autogovern i especialment la llengua, i no estalviarà un missatge a Madrid, tot i que l'haurà de calibrar ben bé si vol assegurar-se l'abstenció del PP.

stats