Opinió 21/04/2016

Andorra Real Estate

La nova Andorra, aquesta terra d’oportunitats potser encara per descobrir, pot donar moltes alegries a ciutadans i inversors forans en un futur proper

i
Pere Augé
4 min

Permeteu-me començar evocant el concepte 'terra' com aquell espai que cada dia trepitgem i que és patrimoni de tots, que estimem perquè en essència en som part cadascun de nosaltres, que delimita un entorn que ens fa ser lliures i sobirans, que ens recorda d’on venim i ens guia vers on anem, que ens investeix amb el noble privilegi de de ser i existir a canvi de servir-la fidelment i assegurar el seu futur i el de tots. De fet, recordem el 'Consell de la Terra' creat el 1419, precedent del nostre Consell General i un dels parlaments més antics d’Europa. Aquesta 'terra' no és ni més ni menys que el nostre país, el nostre territori, la nostra gent, els nostres costums, la nostra història.

Sobre aquesta 'terra', la 'nostra terra', al llarg dels segles hem bastit fortificacions, edificis, cases i bordes, i hem traçat camins, ponts i carreteres, i així hem arribat fins als nostres dies amb un paisatge on s’entremesclen muntanyes, valls, rius i llacs, amb les diferents edificacions individuals i col·lectives, algunes antigues, d’altres més noves, que compleixen la funció d’acollir institucions, famílies i empreses.

A aquesta simbiosi entre 'terra' i 'immoble' s’hi afegeixen, per una banda, l’ordenació i planificació del territori a través de les polítiques d’urbanisme, i per una altra banda, la promoció i projecció del desenvolupament immobiliari com a font de riquesa per a la nostra societat.

La transcendència del sector immobiliari com a part integrant de la nostra economia és més que evident. De fet, aquest sector és un dels paràmetres que serveix per valorar la salut de la qual gaudeix la nostra economia. Així, les activitats immobiliàries representen el 8,8% del PIB i si hi afegim el 5,2% que representa el sector de la construcció (dades del 2014), ens farem una idea molt més precisa del pes d’aquestes magnituds en la generació de recursos econòmics, laborals, socials i fiscals.

El sector immobiliari i de la construcció ha patit probablement més que cap la crisi que des del 2007 ha assolat el món i també el nostre petit país. S’han destruït milers de llocs de treball, han baixat considerablement les transaccions i també la fiscalitat associada i tot el procés evolutiu a nivell urbanístic s’ha vist frenat quasi del tot durant tots aquests anys, factors tots ells que han contribuït en gran mesura a empitjorar les xifres de la nostra economia.

Ara bé, el sector ha iniciat una recuperació que crec que té molt a veure amb el procés d’homologació internacional del nostre model econòmic i fiscal i l’obertura econòmica. L’arribada de nous inversors, residents i empreses internacionals genera unes expectatives que alimenten l’esperança i fan pensar en creixement després de molts anys d’estancament i tedi.

Les noves empreses reclamen infraestructures on instal·lar-se; els nous residents noves llars on arrelar-se; els nous turistes hotels més moderns i adaptats a les seves exigències; i els ciutadans en general, nous elements dinamitzadors de la cultura, l’educació, l’esport i l’oci. Tot, en definitiva, està relacionat amb el desenvolupament urbanístic i immobiliari.

Cal entendre que per impulsar la reactivació del sector immobiliari i de retruc el de la construcció i el de tots els professionals vinculats, cal inversió. Fins i tot si s’avança amb noves polítiques urbanístiques que facilitin el desenvolupament de projectes, caldrà inversió per finançar-los. Aquesta inversió que, en part es podria trobar al país, en gran mesura pot arribar de fora, on es mouen grans capitals en funció de les oportunitats que el mercat ofereix.

Aquí arribem al gran concepte que ha de dinamitzar el sector de referència els propers anys: l’oportunitat. El mercat del 'real estate' andorrà representa una gran oportunitat per als inversors que vulguin enfortir els seus projectes d’inversió a llarg termini.

Avui, el mercat andorrà ha corregit els seus preus a causa de la crisi per tots coneguda. Però com vinc defensant des de fa temps, Andorra és diferent de la resta de països del nostre entorn europeu. El correctiu de preus per adaptar-se a la demanda troba una especificitat en Andorra i el seu procés de transformació via obertura econòmica.

Potser sense adonar-nos-en, la nova Andorra i el seu competitiu model econòmic i fiscal, la seva aposta per la transparència i el gran entorn de seguretat i el seu posicionament geoestratègic fan preveure, sempre i quan ens ho creiem i fem polítiques promocionals eficaces, un creixement de l’economia del país que es veurà també reflectit en la revalorització del mercat immobiliari. Per tant, tenim un gran argument per a captar l’atenció del sempre expectant inversor internacional i no precisament els “fons voltors” com passa en altres països.

El sector immobiliari, si vol fer bones aquestes previsions, s’ha de reforçar tant a nivell intern, on hi ha alguns canvis legislatius importants a impulsar i on un renovat Col·legi Professional d’Agents Immobiliaris d’Andorra (AGIA) hi té un paper molt important, com també a nivell internacional, on la delegació andorrana de la FIABCI International Real Estate Federation està fent grans esforços per donar visibilitat a les oportunitats d’inversió immobiliària a Andorra, i que ha culminat amb l’organització del seu congrés mundial el proper mes de maig del 2017 al nostre país i on tindrem l’oportunitat de mostrar a membres de tot el món el molt i bo que tenim al nostre país i que es poden acabar convertint en prescriptors destacats de les oportunitats d’inversió a Andorra.

Hi ha molta feina per fer, però que ningú ho dubti: el sector del 'Real Estate' a Andorra està molt viu i ha de representar un dels grans dinamitzadors de la nostra economia. La nova Andorra, aquesta terra d’oportunitats potser encara per descobrir, pot donar moltes alegries a ciutadans i inversors forans en un futur proper.

stats