Política 20/01/2015

Acord entre el PS, els Verds i IC per fer una "alternativa a models més conservadors"

Prioritzen el programa i de moment no han definit les persones que formaran les llistes electorals o el pes de cada formació però esperen arribar a les set parròquies

M.c.
2 min
Els representants dels Verds, PS i IC durant la presentació de l'acord aquest dimarts / M.C.

Andorra la VellaEls representants del Partit Socialdemòcrata (PS), els Verds d'Andorra i Iniciativa Ciutadana (IC) han presentat aquest dimarts l'acord programàtic al qual han arribat per als propers quatre anys. Els compareixents han destacat la necessitat de fer un "gir a l'esquerra" i presentar una "alternativa a models més conservadors", com ha explicat el candidat del PS, Pere López. López ha reconegut que la unió els dóna més "facilitat" per tancar llistes a totes les parròquies, encara que el copresident dels Verds, Juli Fernández, ha destacat la voluntat de "canviar la manera de fer política" prioritzant la ideologia per davant de les llistes. Així, segons han explicat, no s'ha establert una fórmula o una proporció en la qual cada força estigui representada en aquestes candidatures i entre tots escolliran "les persones més preparades", han exposat.

Amb el lema 'Junts', el Partit Socialdemòcrata, els Verds d'Andorra i Iniciativa Ciutadana han signat un acord programàtic per als propers quatre anys en l'àmbit nacional, que es trasllada en la configuració d'unes llistes conjuntes a nivell estatal i parroquial al voltant d'una ideologia progressista.

La prioritat, doncs, són les idees i no les persones perquè sinó les llistes s'acaben convertint en "interessos personals", ha expressat Fernández. I aquesta ideologia es basa en "un model de país que prioritzi la defensa de l'Estat del benestar, la reactivació econòmica i la protecció del patrimoni natural i cultural", com ha exposat López. Així mateix, passa per "l'ampliació dels drets socials i de les llibertats dels ciutadans", com indica el manifest que han signat. Tal com ha resumit la copresidenta dels Verds, Isabel Lozano, "un programa en vistes al futur que volem per als nostres fills".

Per al president d'IC, Sergi Ricart, la transparència va ser l'element clau que els va cridar a entrar en aquest acord però també la coincidència en el programari i el "moment crític" que viu Andorra amb l'acostament a Europa, la Seguretat Social i els nous impostos.

En les pròximes 48 hores, els tres partits hauran de definir les llistes per a les set parròquies, com han identificat que és el seu objectiu i, segons el president del PS, Vicenç Alay, les faran "a tot arreu". Com a mínim, amb la unió tenen prou "capital humà" per aconseguir-ho i esdevenir una "alternativa de progrés" encara que a dia d'avui no han desvetllat amb quines persones o amb quin pes de cada força.

stats