Política 25/01/2015

El PS reclama l'elector progressista

Denuncia pràctiques de dissimulació per captar el vot progressista en formacions que porten a la pràctica "polítiques conservadores, d'austeritat i retallades"

J.d.
3 min
Els candidats del PS a les eleccions generals 2015 / J.D.

Andorra la VellaEl candidat del Partit Socialdemòcrata a cap de Govern, Pere López, ha reclamat en un discurs aquest diumenge l'espectre electoral progressista per a la formació que representa. Ho ha fet després de presentar oficialment els 28 candidats del PS -deixant de banda els suplents- a les pròximes eleccions generals, els quals li han donat el seu suport des de la rereguarda. López ha carregat contra els polítics que havien defensat les sigles del PS anteriorment i ara ho fan des d'una altra orientació, sense dir noms explícitament, tot i que ha insistit que la coalició formada per PS+Verds+IC+I integra ara mateix a totes les forces progressistes del país.

Els socialdemòcrates no han negat que en alguns aspectes puguin arribar a coincidir amb altres formacions però han afirmat que "en altres aspectes només hi ha una proposta progressista". Han insistit que són els únics que s'han oposat a "les retallades socials", que no han votat a favor d'un "IRPF injust que grava les classes mitjanes i deixa sense pagar impostos a qui més tenen" -cap altre grup parlamentari s'hi va oposar al Consell General- i els únics que han "denunciat els estalvis milionaris que els bancs han fet aquesta legislatura en impostos i retribució". De fet, en la veu del seu candidat, s'han proclamat com l'"única opció de progrés".

López ha evitat donar noms, però és inevitable que vinguin al cap els del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i l'excònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, tots dos exmembres del PS i candidats d'aquestes eleccions generals amb DA. També el de l'excònsol d'Encamp, Miquel Alís, que ha donat el seu suport als Liberals d'Andorra. El PS els ha qualificat indirectament, i per extensió a alguns membres d'SDP, com "l'enemic que busca captar vots progressistes des d'altres plantejaments". Segons López, ho fan, a més, "amb tàctiques de dissimulació", "per després portar a la pràctica polítiques conservadores, d'austeritat, de retallades, destinades a augmentar la desigualtat", ha continuat el líder socialdemòcrata, "els costa dir que són de dretes, que volen retallar els drets socials", ha afegit. Després d'això el candidat del PS ha anunciat que "lluitarem contra aquest enemic" i, com va fer el cap de Govern, Toni Martí, aquest divendres, ha exigit un debat "amb les cartes de cara amunt".

La idea que s'està intentant confondre a l'elector i que no hi ha cap altra força de progrés que el PS ha centrat tot el discurs de López, que ha insistit, però, que "el gruix d'antics membres del PS continua al PS" i que s'han triat persones amb molt bagatge polític, en referència als consellers generals del grup parlamentari socialdemòcrata en el tram final d'aquesta legislatura, Mariona González, David Rios i Rosa Gili -tots guardant l'esquena de López durant la presentació, el discurs i la roda de premsa posterior-, en combinació amb cares noves, per "assolir el millor resultat possible". Tot i així, reconeixen que hi ha parròquies on tenen molt poques opcions, com "Canillo".

No obstant tot això, López ha assegurat no prestar "massa" atenció a les decisions dels altres partits o a "la manera com les han pres", en ser preguntat per si trobaria a faltar un paper més protagonista de Jaume Bartumeu aquests comicis. A més, després d'una defensa aferrissada de la seva opció com única que pot arribar a representar el "centreesquerra", ha insistit que "no hi ha voluntat de confrontació". L'objectiu del partit és explicar el que han fet fins ara, allò que han anomenat el seu bagatge, la seva política, "perquè l'elector estigui ben informat".

stats