Societat 09/12/2014

Fins a 120 mesures per fer front al canvi climàtic

Els professionals proposen potenciar l'ecoturisme, reduir el consum d'aigua, un pla d'embassaments o una taxa turística, entre d'altres mesures d'adaptació

3 min
Procés participatiu on s'han proposat les mesures contra el canvi climàtic / M.T.

Les sessions del Procés d'Adaptació d'Andorra al Canvi Climàtic, que han conclòs aquest dimarts al vespre, han tractat un total de dotze àmbits que es poden veure afectats per aquest fenomen –agricultura, turisme, riscos naturals, gestió de l'aigua, salut, energia, urbanisme, etc– i s'han concretat unes 120 mesures d'adaptació, ordenades per la seva prioritat. Una de les qüestions que més ha preocupat els professionals que han participat en el procés és el turisme, per al qual, en primer lloc, s'ha proposat diversificar l'oferta amb turisme de salut, de congressos i amb estades esportives. D'altres accions són un marc regulador per a activitats als espais naturals, més inversió per a neu de cultiu i la creació d'una taxa turística. En l'àmbit dels serveis i el comerç s'ha proposat la creació d'una taxa turística, no només per al comerç sinó per a tots els sectors.

En matèria de riscos naturals i urbanisme, els participants han proposat identificar les zones sensibles a episodis climàtics extrems i crear una cartografia de zonificació de riscos, alhora que es potencia un creixement urbanístic més sostenible i es fa un estudi de l'estat de les infraestructures. Pel que fa a la gestió de l'aigua, s'ha posat sobre la taula la necessitat de fer un pla general per reduir-ne el consum, i la creació d'un pla estratègic d'embassaments per construir preses i dipòsits de retenció d'aigua. Altres mesures que han sorgit són potenciar l'eficiència energètica, la recerca de nous cultius agrícoles, l'aprofitament de la biomassa dels boscos, etc. Pel que fa a salut, la prioritat és l'educació, la formació i la sensibilització, i l'aposta per l'atenció sociosanitària per als col·lectius més vulnerables, a banda d'instal·lar comptadors i filtres pol·línics.

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, que ha clausurat l'acte, ha destacat que durant el procés participatiu s'ha detectat que les principals preocupacions són els efectes en l'economia, els riscos naturals i en la salut, i que a partir d'ara l'objectiu és valorar el cost i l'impacte de cada mesura per decidir quines es tiren endavant, i continuar impulsant l'estudi dels models predictius per tenir més coneixement del que pot passar al Pirineu.

El 50% de la població creu que no els afectarà el canvi climàtic

D'altra banda, Camp ha avançat els resultats de les preguntes sobre canvi climàtic que s'han inclòs en la darrera enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES). En aquest sentit, ha assenyalat que el 47% dels enquestats relacionen el canvi climàtic amb els gasos que provoquen la contaminació atmosfèrica i l’efecte hivernacle, mentre que un 41% ho fa amb l’augment de la temperatura, un 14% amb el desglaç dels pols o reducció del gel dels glacials i un 10% amb un augment de les tempestes i inundacions. El ministre considera així que la població està al cas del fenomen, i també ha assenyalat que la població considera el canvi climàtic com un problema greu, ja que en una escala d'entre l'1 (menys greu) i el 10 (més greu), la mitjana és de 7,1, similar al 7,3 dels països de la Unió Europea.

Tot i això, prop d’un 50% dels enquestats a Andorra consideren que el canvi climàtic no els pot afectar directament a ells, de manera que Camp ha assenyalat que "queda encara un esforç important per conscienciar la població del país que també té un rol important en l’adaptació al canvi climàtic, per exemple en el consum de l’aigua i en general en el consum energètic, o en la utilització dels mitjans de transport".

stats