Societat 21/05/2015

"Perdre la por" a la contractació de discapacitats

L'expert en Responsabilitat Social Empresarial, Josep Maria Canyelles, aposta per crear un "espai de confiança" perquè les empreses puguin contractar persones de col·lectius amb diversitat funcional per les seves habilitats en determinades tasques sense que suposi un problema

M.c.
2 min
Josep Maria Canyelles durant l'acte de la FAAD /M.C.

Andorra la VellaL'especialista en responsabilitat social d'empreses i organitzacions, Josep Maria Canyelles, ha ofert aquest dijous una conferència en el marc de l'acte de lliurament dels premis en memòria d'Antoni Rogel de la FAAD. Canyelles ha apostat per generar un "espai de confiança" i fer que les empreses "perdin la por" a la contractació de persones amb discapacitat. Segons el ponent, es tracta de cercar el millor talent d'acord amb les necessitats de cada feina i també potenciar organitzacions que puguin exercir d'intermediàries en la integració laboral d'aquest col·lectiu.

La Responsabilitat Social Empresarial s'ha d'exercir per disposar de millors organitzacions "no per bona fe". Així s'ha expressat l'especialista de Responsabilitat Global, Josep Maria Canyelles, que ha indicat que cal diferenciar aquest concepte de la Responsabilitat Social Corporativa perquè petites, mitjanes empreses i autònoms poden aplicar criteris amb una "actitud de respecte" envers la societat.

Les empreses que segueixen aquests criteris, ha dit Canyelles, "acaben rebent el premi de la societat" que es tradueix en la confiança i l'interès dels clients, la captació i la retenció del client i, al final, una "oportunitat pel negoci". Es tracta de tractar bé a la clientela, als treballadors, tenir actituds de transparència, mostrar els impactes de l'empresa sobre el medi ambient i en la societat o el respecte i la consciència amb col·lectius amb necessitats especials, entre altres. Si se segueixen aquests criteris positius de respecte social "els beneficis acabaran sent un reflex del bon funcionament de l'empresa", ha assegurat.

D'altra banda, Canyelles ha reconegut que en alguns casos poden ser necessàries polítiques públiques de reconeixement i facilitadores per a determinats col·lectius que tenen dificultats d'integració social i laboral. Segons l'expert, però, cal anar més enllà del marc legal i les empreses "han de ser sensibles a allò que la societat espera d'elles, aportant valor real per la societat".

Així, per exemple, ha indicat que es pot valorar la contractació de discapacitats per determinades habilitats que poden mostrar en el desenvolupament d'algunes tasques i per la seva motivació. Tot i així, s'ha d'intentar que no suposi un problema per a l'empresa i per això es pot optar per organitzacions o empreses d'integració que ajudin a aquest procés i se'n facin responsables. En aquest sentit, ha instat als directors de Recursos Humans a "perdre la por" a la contractació de persones amb discapacitats i a crear un "espai de confiança" perquè l'empresa tampoc tingui la sensació que s'enfronta a un problema.

En acabar la conferència s'han lliurat els premis de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) en memòria d'Antoni Rogel. "volen reconèixer l'esperit de lluita que va tenir Antoni Rogel, de reivindicació dels discapacitats, que ha de seguir", ha dit el gerent de la FAAD, Jacint Risco. Enguany, s'ha premiat l'esportista Albert Llovera i l'exgerent de la Federació, Joaquim Juan.

stats