Societat 15/01/2016

Els monitors d'esquí demanen als dominis cobrar un mínim de 22 euros l'hora

El col·lectiu ha passat de guanyar fins al 65% del total que paga el client per una classe al 40% actual, i reclamen una reunió amb els directors perquè es fixi almenys un percentatge del 50%

C.g.
2 min
Monitors d'esquí a les pistes de Pal

Andorra la VellaEl col·lectiu dels monitors d'esquí, agrupats sota el paraigua de la seva associació, ha sol·licitat una reunió amb els directius de les estacions del país. Asseguren que estan cansats de la situació que acumulen els darrers anys, en què han patit una important pèrdua de poder adquisitiu. Tal com ha explicat el president de l'associació, Víctor Iriarte, si fa uns anys s'enduien entre el 60 i el 65% del total que pagava el client per una classe d'esquí, en l'actualitat aquest percentatge ha baixat fins al 40%. Per tot plegat, demanen acordar entre tot el sector de la neu un guany mínim unificat per al monitor per cada hora de classe impartida, que se situï entre "els 22 i els 23 euros l'hora", ha exposat Iriarte. Aquesta xifra és la que més s'aproxima a uns guanys del 50% per al monitor, i del 50% restant per al domini. Es tracta del percentatge "més lògic" de distribució, al parer dels monitors, i que s'aproximaria al que es paga a bona part de les estacions properes a Andorra.

El president de l'associació ha explicat que els darrers anys el preu per classe ha pujat per al client, però s'ha mantingut la part proporcional que s'endú el monitor. Per aquest motiu s'ha anat reduint el seu percentatge de guanys en detriment de les estacions, que cada vegada se n'enduen més. "Amb els anys hem anat perdent poder adquisitiu", ha lamentat Iriarte, que ha recordat que a més s'han de pagar tot el material tècnic per impartir la classe. També paguen una part de la roba corporativa que els faciliten les estacions.

L'associació, que reuneix 200 afiliats del país, tot i que durant la temporada d'hivern la xifra de monitors supera les 700 persones, considera indispensable fixar uns preus mínims, i a partir d'aquí que l'estació decideixi a quant li ha de cobrar la classe al client. En l'actualitat els preus són molt variats i hi ha una manca d'unificació, ha assegurat Iriarte.

Per tot plegat han sol·licitat una reunió el més aviat possible amb els directius de les estacions, i ho han canalitzat a través d'una demanda formal a Ski Andorra. A la demanda formulen d'altres peticions, com la necessitat de crear una homologació per poder treballar fora d'Europa o millores en l'atenció als riscos laborals. De moment no han rebut resposta, també perquè s'han vist afectats pels canvis a la direcció de l'entitat (Marta Rotés ha estat substituïda recentment per Montse Guerrero). Segons ha explicat Iriarte, la nova directora s'ha compromès a fer la demanda de nou i pactar una reunió, de manera que els nous preus de les classes puguin aplicar-se cara la temporada vinent.

stats