Societat 09/04/2016

Els residents passius, perjudicats per les traves burocràtiques del sector immobiliari

L'AGIA lamenta els processos "lents i feixucs" que s'han d'afrontar quan es volen tancar transaccions, fet que també afecta l'impuls de noves promocions

C.g.
2 min
Vista general de les parròquies centrals del país / M.T.

Andorra la VellaEls residents passius, tal com consta a la llei, han de realitzar, si volen viure a Andorra, una inversió en béns immobles de 370.000 euros, o ingressar 400.000 euros a l'INAF més un dipòsit. Aquesta obligatorietat per als residents que no treballen el país es va aplicar pensant en augmentar els ingressos de l'Estat, així com per beneficiar el sector immobiliari. Però el Col·legi d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA), constata que els resultats no són els desitjats, tenint en compte els excessius esculls que es troben els estrangers que volen instal·lar-se a l'hora de realitzar la compravenda d'un immoble. "Entre andorrans i residents és més fàcil, però quan s'encallen més les operacions és quan vénen de fora", assegura el nou president (des de fa poc més d'una setmana) de l'AGIA, Jordi Galobardas. Els processos són "llargs, feixucs", fet que motiva el desinterès en comprar un immoble per part d'alguns d'aquests nous residents.

"Ens consta que des de l'Administració s'han fet esforços per accelerar els tràmits, però encara s'ha d'avançar molt més", lamenta Galobardas. Des de l'AGIA, demanen que les tramitacions puguin ser més ràpides, equiparant-se als països veïns. El Col·legi vol treballar en un comparatiu amb països de l'entorn respecte a com es fan aquestes transaccions per demostrar que cal actuar en la manera de procedir al Principat.

L'AGIA considera que l'Administració s'ha de posar ja mans a l'obra en aquest sentit, i més tenint en compte la possible incertesa que pot generar la recent entrada en vigor del Conveni de no doble imposició amb Espanya, així com el futur intercanvi automàtic de dades amb Europa. Des del sector, exposa Galobardas, "ens hem d'adaptar" a una situació que generarà "problemàtiques diverses".

Promocions encallades

De la mateixa manera que l'AGIA demana més celeritat pensant en els residents passius, també considera que cal actuar per facilitar la posada en marxa de promocions immobiliàries arreu del Principat. Cal eliminar les traves existents, lamenten, com per exemple la que fa referència al quòrum necessari per poder tirar endavant un pla parcial entre els propietaris d'un terreny urbanitzable. Tal com consta a la Llei del sòl, s'han de posar d'acord el 75% dels propietaris, un percentatge "elevat i que no és democràtic", critica Galobardas, el qual "acaba donant més poder a les minories que a les majories". Des del col·legi demanen canvis a la llei per poder aplicar una minoria simple.

A més a més, si finalment aquests propietaris es posen d'acord per tirar endavant el pla parcial, "li segueix un llarg procés per part de les administracions". Procés que, fins que no és validat definitivament, pot allargar-ser anys. El president de l'AGIA assegura que s'han perdut moltes oportunitats pel camí. "Caldria tenir una política urbanística a més curt termini" per poder reactivar el sector, afegeix, i per tornar a fer promocions "d'una manera ordenada".

va establir com a requisit per a l’obtenció d’una residència sense activitat lucrativa l’obligatorietat de fer una inversió en béns immobles o mobles de 370.000 euros o bé ingressar el conjunt dels 400.000 euros a l’INAF - See more at: http://www.bondia.ad/economia/els-diposits-linaf-dels-residents-passius-superen-els-32-milions#sthash.Iznb5GtR.dpuf

stats