'Alba (o el jardí de les delícies)', una història de robots que acompanyen la soledat humana

Claudia Riera: "L'obra és preciosa i amb un fons poètic extraordinari"

L'auditori Claror de Sant Julià de Lòria acull aquest dimecres a la nit l'obra teatral 'Alba, (o el jardí de les delícies)', a les 21.30 hores. Una història de robots que ofereixen companyia a les soledats humanes, mostrant així noves maneres de relacionar-se i de gestionar les situacions quotidianes. L'actriu Claudia Riera és la que dona un toc andorrà a l'obra, i per ella, "l'obra teatral 'Alba' és preciosa, amb un fons poètic extraordinari que ens narra una realitat no tan llunyana gràcies als avenços tecnològics". També afegeix que per ella "interpretar el paper de robot és posar-se a la pell d'un personatge amb una complexitat molt gran".

Claudia Riera, andorrana, explica que l'afició pel teatre "és vocacional i des de ben petita ja m'encantaven les arts escèniques". Ha fet teatre 'amateur', ha representat la lectura dramàtica de 'Refugiats' i en aquests moments està rodant una sèrie per TV3. Per ella, "la cultura actualment està molt menyspreada" i conclou dient que "és una pena perquè ens ajuda a crear-nos un criteri com a societat i a mirar molt més enllà".

Per l'actriu Montse Guallar, "aquesta obra ha representat un repte que m'ha fet plantejar moltes preguntes, possiblement les mateixes que es farà l'espectador. Podrà suplir la tecnologia a l'ésser humà actual?". Resulta pràcticament impossible fer un resum de la trajectòria professional de Guallar, ja que porta més de 40 anys sobre els escenaris. Tot i això, cal destacar que va començar a fer teatre als 16 anys, ha treballat per Dagoll Dagom, entre altres, i va presentar el programa televisiu 'Amor a primera vista', la qual descriu com "una part curiosa de la meva carrera". Recorda etapes curioses d'aquests quatre lustres sobre l'escenari, alguna d'elles inclouen, segons l'actriu, "gent del públic que perd el coneixement, actors que es queden en blanc, i fins i tot d'altres que els hi agafa un atac de riure i es pixen a sobre, literalment".

Per l'actor Lluís Marco l'obra "ha estat una experiència important per poder parlar sobre la solitud, i et fa plantejar com tot tendeix a deixar-te cada cop més sol, a fer-te sentir inútil i gran, però gran de vell". Els seus inicis en el teatre ja li venen de la infantesa, s'ha criat entre bambolines i els seus oncles ja eren actors de teatre. Descriu el teatre com "el que em dona la vida i la possibilitat per millorar com a ésser humà". Marco ha representat obres de tota mena, des de les més còmiques fins a les més dramàtiques. A tall de crítica, l'actor ha emfatitzat que "els polítics actuals no aposten pel teatre, això abans no passava".

Tots tres actors tenen la certesa de què l'obra "serà un èxit". Des de l'organització, preveuen l'assistència de 500 espectadors.