L'Andorra Sax Fest col·laborarà amb el concurs de piano Maria Canals

L'esdeveniment se celebrarà entre el 13 i el 20 d'abril i aplegarà els millors saxofonistes a escala mundial

L'Andorra Sax Festival arriba enguany a la 7a edició com un festival "únic al món per les seves característiques" gràcies al treball continu de l'Associació de Saxofonistes d'Andorra. Així ho ha definit la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, que ha destacat la proposta com un "esdeveniment de qualitat amb vocació de fomentar la divulgació" d'aquest instrument. Per tant, ha definit el Principat com "una de les capitals del saxo" i ha destacat el suport del comú per la cessió d'espais i l'aportació econòmica. Per la seva banda, el director artístic de l'Andorra Sax Fest, Efrem Roca, ha informat de dos punts importants que s'han assolit i en els quals s'hi està treballant activament. El primer d'ells, la vinculació amb el concurs de piano Maria Canals, amb 64 anys d'història i considerat com "un dels deu millors concursos del món en totes les disciplines". En segon lloc, ha destacat la imminent entrada d'Andorra a la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música (FMCIM), ja que es compleixen tots els requisits que es demanen. L'esdeveniment se celebrarà entre el 13 i el 20 d'abril.

Roca ha posat en relleu que la vinculació amb el concurs de piano Maria Canals els ha ajudat en l'obtenció d'informació i els obre moltes portes. A més, el guanyador d'aquest concurs, juntament amb el de l'Andorra Sax Fest, oferiran un concert conjunt tant a Barcelona com al Principat, un fet que ajudarà a Andorra a ser "una referència a escala mundial". Pel que fa a l'entrada a la FMCIM, Roca ha manifestat que la incorporació "seria molt important" perquè engloba els millors concursos del món i, a més, "nosaltres seríem el primer concurs de saxo que tenen i estan molt interessats". El concurs esdevé "una referència en l'àmbit europeu i mundial" perquè "som l'únic concurs que es fa anualment". 

Quant a l'esdeveniment, el director artístic ha indicat que hi prendran part algunes de les persones "més importants dins del món del saxo", entre els quals es troben Claude Delangle, Jean-Denis Michat, Christophe Grèzes o Nikita Zimin. La Fundació ONCA oferirà un concert amb solistes de gran renom dins del saxo clàssic, un recital "que serà l'enveja de moltíssima gent". A més, també ha manifestat que tant aquest concert com la resta del concurs, s'oferirà en 'streaming', i suposarà una retransmissió de fins a 40 hores. 

Pel que fa a la participació, ha estat un "èxit de convocatòria", ja que les 60 places que es van posar a disposició dels interessats es van ocupar "al moment". Hi haurà fins a 150 congressistes que, amb els seus acompanyants, portaran a Andorra entre "200 i 250 persones tota la setmana". Un èxit de participació que Roca ha atribuït "a la feina ben feta". 

El Centre de congressos d'Andorra la Vella acollirà les audicions del concurs i els diferents concerts que es programen paral·lelament. Al Centre cultural la Llacuna se celebraran les classes magistrals. En relació al finançament, Marsol ha destacat un augment important per part del comú, que passa dels 18.000 als 28.000 euros, sumats als 28.000 euros més que aporta el Govern i Andorra Turisme. Per tant, aquesta edició de l'Andorra Sax Fest comptarà amb un pressupost de 56.000 euros en l'àmbit institucional, a banda de l'aportació dels espònsors. 

Per finalitzar, la ministra de Cultura, Joventut i Esports en funcions, Olga Gelabert, ha afegit que aquest "és un certamen consolidat i que ha demostrat rigor i seriositat" i, amb la presència d'Andorra Turisme, "s'ha demostrat la internacionalització que s'intenta fer del festival".