Cultura 26/06/2019

'Aquí, Ràdio Casa de la Vall'

L'ONCA celebra el 80è aniversari de la mítica emissora andorrana amb un concert que viatja a través de la música que va sonar per les seves ones a mitjans del segle passat

C. G.
2 min
Un moment del concert de l'ONCA, inspirat en Ràdio Andorra. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaLes 10 de la nit podria semblar una hora tardana, però ha estat perfecta per acabar de diluir les altes temperatures que s'han registrat durant tot el dimecres, i poder així tancar el dia gaudint d'un concert ple de qualitat musical però també de nostàlgia. L'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA), entitat formada pel Govern d'Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, ha estat la responsable de convertir per unes hores els Jardins de Casa de la Vall en l'antiga i mítica Ràdio Andorra. I és que, a través de la música, s'ha retornat als anys de bonança de l'emissora, que van arribar a escoltar milions de persones a mitjans del segle passat en una època d'agitació per a Europa. L'ONCA ho ha fet a través de la proposta del grup 'Sound Boulevard'.

Els artistes encarregats d'aquest viatge radiofònic, que s'emmarca en els actes de celebració del 80è aniversari de la primera emissió de Ràdio Andorra, han estat Gabriel Coll i Sergi Claret als violins, Joaquim Badia a la viola, i Manuel Martínez del Fresco al violoncel.

Precisament un dels protagonistes del concert, el violinista Claret, ha explicat abans de començar el concert que per traslladar el públic a l'època de l'emissora s'han utilitzat falques radiofòniques i s'han anat combinant amb sintonies i cançons que sonaven llavors. "Hem fet una espècie de realitat-ficció", amb la lectura de cartes que els oients escrivien a l'època demanant temes musicals. I aquests han estat els temes que han interpretat 'Sound Boulevard'. Les peticions per carta dels oients s'han dividit en quatre seccions: bolero, música francesa, música de Broadway i música dels anys 60.

Així, s'ha pogut escoltar un recorregut per les músiques que van omplir les ones radiofòniques pirinenques i "de tot Europa", ha recordat Claret. I, en molts casos, de manera "clandestina".

Ràdio Andorra va néixer el 7 d'agost de 1939 i va fer popular l'eslògan 'Aquí, Ràdio Andorra', que precisament li ha donat nom al concert. Va fer sonar una música que servia per allunyar els oients de la problemàtica política, territorial i estratègica d'aquells anys. La mateixa música que ha sonat aquest dimecres a la nit i que ha permès retornar-hi, però ara sense conflictes bèl·lics i des de la bellesa dels Jardins de Casa de la Vall.

stats