Cultura 04/07/2018

L'Esbart Laurèdia i El Pont d'Arcalís, junts al Dansàneu 2018

Les dues formacions oferiran l'espectacle 'Pujant des d'Arsèguel, baixant a la Seu, Sant Julià de Lòria i allà ens trobarem', estrenada a l'Auditori Claror el 2015

Ara Andorra
2 min
Actuació de l'Esbart Laurèdia al Dansàneu 2018. / ESBART LAURÈDIA

Andorra la VellaUna vintena de dansaires del cos de dansa, el cos de dansa jove i dels bastoners de l'Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria participaran el proper dissabte, 7 de juliol, a la 27a edició del Festival Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu. El grup andorrà oferirà, conjuntament amb El Pont d'Arcalís, l'espectacle 'Pujant des d'Arsèguel, baixant a la Seu, Sant Julià de Lòria i allà ens trobarem'. L'actuació tindrà lloc a l'església de Santa Maria d'Àneu, a Escalarre (La Guingueta d'Àneu), a les vuit del vespre.

L'espectacle de l'Esbart Laurèdia es va estrenar a l'Auditori Claror l'any 2015. Les coreografies són obra del director de l'entitat des de fa deu anys, Jaume Torra, mentre que la música en directe la posarà El Pont d'Arcalís. Ara fa vuit anys, el grup lauredià va encarregar a aquest grup referent en l'àmbit de la música folk i d'arrel de les comarques pirinenques, l'harmonització i instrumentació de les 'Danses del temps que no torna', una suite de danses andorranes que es volien conservar i donar a conèixer.

Un temps després, al 2011, en el marc de l'espectacle 'Joan Amades, la memòria del poble', van repetir l'experiència amb 'El Porrer de Sant Julià de Lòria', amb la voluntat de retrobar un personatge del carnestoltes lauredià referenciat al costumari català. En el muntatge es van recuperar cançons del carnaval d'Andorra del 1800, com 'La lladra', 'La sota de bastos', 'Fradrinets', 'Les noies de moral distreta' i temes reivindicatius com 'Les armes de la nostra nació'. Va ser amb aquesta dansa que l'Esbart Laurèdia va guanyar el primer premi al II Concurs de Dansa Catalana de Prada de Conflent el 2017.

El recull de músiques, cançons i danses del Principat van inspirar, després, l'últim treball discogràfic d'El Pont d'Arcalís, 'La Seca, la Meca i les Valls d'Andorra', el novè de la seva discografia, que acumula 27 anys d'activitat ininterrompuda. La formació està integrada per Jordi Fàbregas, Isidre 'Tito Pelaez', Jordi Macaya i Cati Plana; alguns, mestres de l'Escola Folk dels Pirineus. Des de llavors, moltes músiques del grup han ajudat a augmentar el repertori de l'entitat laurediana, com 'Jota de Cabó', 'La cirereta', 'Els músics de Puigcerdà', 'La Perdiueta' o 'No plures Tonet', entre d'altres. Això sí, sempre amb un marcat interès a mantenir el respecte a la dansa d'arrel popular i tradicional i amb una vocació clara de presentar-ho complint amb les exigències que imposa l'escena.

De nou, aquest proper dissabte, dansaires de l'Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria i músics del Pont d'Arcalís s'uniran per presentar, en directe, l'espectacle 'Pujant des d'Arsèguel, baixant a la Seu, Sant Julià de Lòria i allà ens trobarem'. Un muntatge que vol posar de manifest el caràcter de la gent de muntanya i difondre el patrimoni cultural a través de la dansa.

El programa del Festival Dansàneu 2018 compta amb prop d'una dotzena de coreografies. L'encarregada de dissenyar el vestuari dels diferents números ha estat Anna Mangot. Els interessats en assistir-hi ja poden adquirir l'entrada anticipada a un preu de 8 euros. El mateix de l'actuació costarà 12 euros. Pels menors de 8 anys l'entrada és gratuïta.

stats