Cultura 23/07/2019

Homenatge als vuitanta anys de la radiodifusió andorrana

Benet ha reprès la proposta de candidatura d'ambdues ràdios com a patrimoni de la humanitat

Agència Ana
2 min
Claude Benet, president de Velles Cases Andorranes; Silvia Riva, ministra de Cultura i Esports, i Àlex Arnó, tècnic de Cultura del comú d'Encamp, en la presentació del 80è aniversari de radiodifusió andorrana, aquest dimarts. / AGÈNCIA ANA

Andorra la VellaLa ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva; el president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, i el tècnic de Cultura del comú d'Encamp, Àlex Arnó, han presentat aquest dimarts l'homenatge de la radiodifusió andorrana per l'aniversari dels vuitanta anys de Ràdio Andorra i Sud Ràdio. L'acte tindrà lloc el dimecres 7 d'agost a Encamp amb una programació molt diversa: taula rodona amb locutors de l'època reconeguts com Carmen Alonso, Agustí Pifarré o Joan Font, una exposició fotogràfica al comú i una visita a l'edifici de Sud Ràdio al Port d'Envalira. La jornada finalitzarà amb un sopar i ball amb música de l'època per rememorar vells temps.

El 1939 Ràdio Andorra va ser la primera ràdio andorrana en portar la seva veu arreu d'Europa convertint-se en una de les poques ràdios que va continuar emetent durant la Segona Guerra Mundial. Una eina que va esdevenir fonamental en el posicionament del Principat i emplaçant-lo com a país, tal com ha afirmat Riva, per tal d'obrir-se al món i donar-se a conèixer. "La història ha volgut que aquestes dues emissores ens deixessin un patrimoni rellevant marcat pels dos edificis d'Encamp i Pic Blanc", ha refermat Riva.

Per aquesta raó, Velles Cases, una associació sense ànim de lucre que defensa el patrimoni cultural d'Andorra, va encetar el projecte de commemorar el vuitantè aniversari de la radiodifusió andorrana. "Els dos edificis tenen un patrimoni dins que no es poden perdre. Ràdio Andorra és un edifici que es fa els anys trenta i és l'única que té l'edifici i la maquinària intacta. Sud Ràdio, tot i ser més recent, també compte amb maquinària que no es pot perdre", ha destacat Benet.

Des del comú d'Encamp també valoren positivament aquest homenatge, ja que, tot i representar un valor important per al Principat, el seu punt es troba a la parròquia, i això, com a representants els enorgulleix. "Són vuitanta anys de la nostra història i recordar un fet molt important, i és que Ràdio Andorra s'escoltava per tot Europa", ha afirmat Arnó.

L'aniversari arriba amb la problemàtica recent sobre la detecció d'amiant en les instal·lacions i maquinària de Ràdio Andorra. Des del Govern s'han licitat els treballs d'extracció i descontaminació a empreses externes i el termini finalitza a finals d'agost. Riva ha afirmat que la visita a l'edifici de Ràdio Andorra no s'ha pogut plantejar dins de la programació perquè "efectivament, hi ha alguns problemes tècnics que dificulten que els actes es puguin fer allà". Tot i això, ha recalcat que "apropar-se a l'edifici no suposa un risc imminent i des del Govern ja s'està treballant per agilitzar el procés d'extracció".

Tanmateix, Benet ha aprofitat la presentació per reprendre novament la proposta de presentar els projectes dels dos edificis radiofònics a la Unesco com a patrimoni de la humanitat. "El futur d'Andorra passa per promocionar la cultura i aquests projectes faran que Andorra tingui personalitat, essència, autenticitat i interès per la gent de fora i d'aquí". La ministra ha afirmat que "fins que no tinguem elements tècnics, no podem valorar què implica la presentació d'una candidatura quan no sabem quins elements formals han d'acompanyar". Per tant, el Govern resta a l'espera de veure els detalls que podrien ultimar el projecte com una candidatura singular i tenir un tret diferencial respecte a altres propostes.

stats