Ludwig van Beethoven i Ernő Dohnányi, a la Farga Rossell per inaugurar l'ONCA Bàsic

El Trio Kodály ofereix un concert de petit format el proper dissabte, 19 de maig

L'Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra -entitat impulsada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà-, posa en marxa de nou l'ONCA Bàsic, un cicle d’actuacions de petit format que se celebren en espais emblemàtics del país. L’actuació que inaugurarà la sisena edició tindrà lloc el dissabte 19 de maig, a les 12 hores, a la Farga Rossell amb motiu del Dia internacional dels museus. Serà a càrrec del Trio Kodály, amb Tatevik Khachatryan (violí), Joan Fèlix (viola) i Sylvie Reverdy (violoncel), tres col·laboradors habituals de l’ONCA. Presenten el programa Classicisme i rebel·lió, amb obres de Ludwig van Beethoven i Ernő Dohnányi.

Segons explica el Trio Kodály, “malgrat ser una col·lecció de joventut, els trios per a cordes Op. 9 de Beethoven, dedicats al comte Johann Georg von Browne, han estat sempre molt ben considerats". Per la seva part, el compositor hongarès Ernő Dohnányi, nascut un segle més tard, "va assolir un gran reconeixement, justament, gràcies a la seva interpretació del Concert per a piano núm. 4 de Beethoven". Dohnányi, a part de ser pianista i compositor, va lluitar contra el nazisme durant la Segona Guerra Mundial, defensant compositors i músics jueus. L’any 1941 va ser expulsat de l’Acadèmia de Música de Budapest, de la qual n’era el director des de 1919. En la Serenata per a trio de cordes en do major op. 10, per exemple, "es poden sentir les influències de Liszt i Brahms, i referències a la música d’arrel popular de Béla Bartók i Zoltán Kodály".

La resta d’actuacions del cicle ONCA Bàsic es donaran a conèixer més endavant en el marc d’una presentació conjunta de la Fundació ONCA i el departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, ja que, aquest any, ambdues institucions han sumat esforços per ampliar el número de concerts i celebrar conjuntament l’Any Europeu del Patrimoni.