02/12/2015

El Mag Lari es desdobla en cinc personalitats a ‘Ozom’

2 min
El Mag Lari es multiplica per cinc a l’espectacle Ozom, que es pot veure al Teatre Condal.

BarcelonaDesprés de vint-i-cinc anys dalt dels escenaris fent triomfar el seu personatge de mag estrella, un tipus elegant i sorneguer, i després d’haver fet créixer els xous fins al format Las Vegas (com Splenda, vist per 105.000 espectadors), el Mag Lari ha ideat un espectacle per explotar la seva faceta interpretativa. “Crear personatges se’m dóna bé”, assegura. Ozom, que ja es pot veure al Teatre Condal (fins al 31 de gener), permetrà “descobrir que el Lari és molts mags en ell mateix”, diu el director, David Pintó.

El format del xou és el d’un cabaret on el Mag Lari és mestre de cerimònies i dóna pas a quatre mags de personalitats diferents. La gràcia és que Josep Maria Lari, en un exercici de fregolisme, s’amaga darrere de la treballada caracterització de tots ells. “Sempre he fet espectacles unipersonals a partir del format de números enllaçats amb humor. En màgia no pots fer gaires dramatúrgies perquè pot ser cursi, o has de forçar que el protagonista sigui un mag -diu Lari-. Tampoc no volia entrar en la dinàmica de fer un espectacle encara més gran. Sempre havia pensat a fer un estrelles de la màgia, però per això has de ser madur i tenir una productora que cregui en tu al darrere”. Ozom, produït per Focus, és el resultat d’una creació que s’ha allargat més de dos anys i que, com els grans muntatges internacionals, s’anuncia amb xifres: 14 canvis de vestuari, 5 escenografies i 60 persones implicades en la producció.

Basat en mags reals

Els quatre mags que apareixen a escena a l’estil de “l’escola La Cubana” són cares de la mateixa moneda. “La suma de cadascun d’ells seria el Lari”, diu Pintó. A més, estan inspirats en mags reals i fan un tipus de màgia diferent. Un és un mossèn que s’inspira en Wenceslau Ciuró, un escolapi establert a Castellterçol que va ser expulsat de diverses diòcesis perquè ensenyava catequesi fent de ventríloc, amb un ninot anomenat Luisito, i que va escriure tractats de màgia. També hi ha un homenatge a l’il·lusionista i enllustrador de sabates Fructuós Canonge en la figura d’un vell entranyable que fa trucs més poètics, un mag retirat que torna a escena per fer l’últim número de la seva carrera. Els altres dos són més extrems: un és un l’ alter ego del heavy Criss Angel però molt “destroyer i gore ” (tira destrals i clava espases) i l’altre un mag vestit de licra, amb bigoti i cabellera rossa, que emula l’estil Las Vegas colorista però decadent de Doug Henning, el mag que va precedir David Copperfield en el podi mundial de les grans il·lusions fins que es va retirar per anar-se’n a meditar a la Índia.

Per primera vegada no hi haurà cap joc de cartes a escena, però promet tot tipus de màgia, “des de jocs que caben a les mans fins a aparells de grans il·lusions”. Pista: a l’espectacle volarà una estàtua del Mag Lari de 3,5 metres.

stats