La Massana dedica el nou museu del còmic a Joan Pieras

Comptarà amb quatre plantes i un espai dedicat al dibuixant Carlos Ezquerra

El president de l'Associació Andorrana del Còmic, la Il·lustració i l'Animació (ARCA) i creador del saló La Massana Còmic, Joan Pieras, no s'esperava l'homenatge per part del comú. Ha estat aquest dimecres en la inauguració del nou edifici del Museu La Massana Còmic-Joan Pieras, on han donat la sorpresa que "m'ha emocionat", ha reconegut, "perquè és una cosa que no m'esperava". Així, després de mesos de treballs, l'ARCA ha obert al públic l'espai amb quatre plantes plenes d'il·lustracions a l'edifici cultural del complex de les Fontetes.

El còmic ho impregna tot, ja sigui a les sales, cadascuna amb el nom d'un il·lustrador amic de l'ARCA, a l'entrada, a les escales o fins i tot als banys. Abans de la remodelació, el museu només disposava de la planta baixa, per a les exposicions temporals, i la primera planta, destinada a l'arxiu i al tractament documental. "Gràcies al fet de mancomunar serveis amb el comú d'Ordino hem pogut alliberar l'edifici sencer", ha explicat el cònsol major David Baró, afegint la segona planta, amb una biblioteca especialitzada i espai per a tallers, i la tercera, dedicada al tebeo espanyol i al dibuixant Carlos Ezquerra que, encara que morís abans de la inauguració, continua present amb el seu llegat, cedit íntegrament a l'ARCA, i la taula que feia servir per crear les històries del Jutge Dredd.

Al 2008 el comú ja es va plantejar fer un museu del còmic en un edifici prop de les escoles, però la crisi va frenar el projecte. El que es volia "s'hagués quedat petit", confessa Baró, perquè només suposava "el 50% de l'actual". Una dècada més tard, el comú ha cedit un edifici a l'ARCA "a l'epicentre de la Massana" i amb la possibilitat de fer ús d'altres serveis com la biblioteca, on s'envien tots els còmics publicats a partir dels 90, o el teatre de les Fontetes, on també s'han fet projeccions en el marc de La Massana Còmic. D'aquesta manera, la parròquia vol diferenciar-se "respecte al que hi ha a l'entorn", ha afegit el cònsol.

El més difícil ha estat guardar la sorpresa a l'homenatjat perquè "el Joan, que també és director d'obres i urbanisme, aquests dies ha estat molt pendent de tot", explica Baró, i "si haguéssim col·locat la placa a la porta ho hauria vist". Ara, pocs mesos abans de la jubilació, podrà dedicar-se plenament a un museu que rep com si fos una joguina nova després d'anys de treball i esforç. "Jo vinc aquí i m'estic hores catalogant, buscant i rememorant", reconeix. Fins i tot quan tanca, aprofitant el privilegi de tenir les claus. I és precisament el fet de passar hores el que busquen els impulsors de l'espai, amb un arxiu que gairebé arriba a les 10.000 peces. Això en un edifici que Piera ha definit com "un centre d'interpretació i de catalogació perquè la gent torni a llegir el que llegien de petits". L'entrada és lliure i es podrà visitar de dimarts a dissabte, encara que els dimecres es destinaran a fer tallers amb les escoles.