Gauguin i quatre segles d'art, a la segona exposició del Museu Carmen Thyssen

El camí és el fil conductor de la mostra, que abraça un ampli període pictòric, del segle XVII al segle XX

Hi ha un abans i un després en l’obra pictòrica de Gauguin (1848-1903) després de la seva estada al Carib, on va quedar seduït per la llum i el cromatisme. Amb tot, només va pintar set o vuit quadres, i un d’ells ‘Allées et venues’, pintat el 1887 a Martinica, que ha estat durant molts anys a la casa del matrimoni Thyssen. L’obra, que pertany a la col·lecció de Carmen Thyssen-Bornemisza, és el quadre central de la segona exposició del Museu Carmen Thyssen, que s’obre al públic aquest divendres i es podrà visitar fins al 10 de setembre. La baronessa Carmen Thyssen ha assistit aquest dijous a la tarda a la presentació de la mostra als mitjans de comunicació i a la recepció posterior a les autoritats i al Patronat de la Fundació Museand.

Fidel a l’objectiu de ser un museu petit, però de qualitat, i que permeti als visitants observar cada quadre amb atenció, la mostra conté 22 quadres, que van del segle XVII al segle XX, des del ‘Paisatge muntanyós amb Venus i Adonis’, de Tobias Verhaecht (cap al 1600), al ‘Fi de jornada’, de Ramon Sanvinsens (1984). La mostra recorre quatre segles d’art (el títol oficial és ‘Allées et venues. Gauguin i quatre segles de camins en l’art’) i conté representants de diferents escoles de la pintura holandesa, italiana, francesa, alemanya, americana i catalana, entre altres. No hi falten impressionistes, com Pissarro, expressionistes alemanys com Nolde i Münter –l’única dona de la mostra–, autors catalans com Mir, Rusiñol i Urgell, i mestres com Canaletto.

El director i comissari de la mostra, Guillermo Cervera, ha explicat que el camí és el fil conductor de la mostra: en tots els quadres hi ha pintat un camí. El tema s’ha escollit per tres motius: perquè, històricament, el camí ha estat per on han transitat milers de persones al llarg dels segles; perquè dona profunditat als quadres, i perquè simbolitza el periple de l’artista, el seu anar i venir, les seves ‘Allées et venues’.

La baronessa Thyssen s’ha mostrat molt satisfeta amb la segona exposició de l’espai, i ha recordat que el museu ha estat escollit per l’editorial de guies de viatges Lonely Planet com un dels deu museus a visitar el 2018.

A la visita no hi ha faltat la ministra de Cultura, Olga Gelabert, entusiasmada amb la mostra, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que se sent privilegiada per acollir el museu a la parròquia. Marín, a més, ha entrat a formar part del Patronat de la Fundació Museuand, l’organisme encarregat de gestionar el Museu Carmen Thyssen Andorra.