Cultura 15/11/2019

Noa: "Defenso el dret de la dona a avortar, però cal saber escoltar l’altra part"

L’artista farà aquest divendres un homenatge a Bach com a "protesta" per la situació de la cultura i la música, amb només 70 entrades per vendre

Carles Alonso
2 min
La cantant israeliana Noa. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaLa cantant israeliana Noa actuarà aquest divendres al Centre de congressos d’Andorra la Vella, on arriba per presentar el seu nou projecte ‘Letters to Bach’. Ho fa amb l'aforament gairebé complert, ja que només queden 70 entrades de les 914 que disposa la ubicació. Durant la roda de premsa de presentació de l’actuació, l’artista israeliana no ha defugit les qüestions d’actualitat. En aquest sentit, ha parlat obertament de l’avortament i ha comentat que “m’encanta el moviment femenista que ha sorgit des de fa un temps”. "Defenso el dret de la dona a avortar però penso que cal saber escoltar també l’altra part i així saber la resta d’opinions”, ha manifestat. “Si em donessin a escollir –ha afegit–, trio avortament favorable”. Ara bé, “penso que la societat està molt ofuscada en el seu pensament, ja que si no penses com jo, ja ets un dimoni; si parléssim més entre tots i ens escoltéssim, aniríem molt millor”, ha comentat.

El concert tindrà dues parts ben diferenciades, peces emblemàtiques de la seva carrera musical i una segona part on, amb dotze peces, serà tot un alicient veure i sentir com composicions creades per instruments com el piano i el violoncel seran versionades amb un altre estil de música completament diferent. La mateixa cantant analitza el seu nou disc dient que “és un treball que agrada molt al públic ja que es passa d’unes peces pensades per piano i violoncel a lírica”.

En el seu repertori, Noa tracta qüestions actuals com l’escalfament global, l’eutanàsia, el feminisme o les tecnologies. El seu nou treball és, segons explica ella mateixa, “molt minimalista”, amb una sonoritat molt fina i elegant. Fer ‘Letters to Bach’ és com “estar en el punt més alt d’una pista d’eslàlom”, ha indicat la cantant israeliana.

L’artista ha triat peces de Bach pel seu nou treball perquè “és una música que encara perdura, amb el temps que ha passat”. “Tinc la sensació que la cultura i la música van cap a baix, i fer Bach és una manera de protestar i anar pel camí contrari que sembla que va la cultura”, ha dit. Com la mateixa cantant reconeix, “la gent es queda sorpresa quan escolta el nou treball ja que no se l’espera”.

Tornant als temes d’actualitat, també ha parlat del procés català. “M’encanta Catalunya, no sé perquè, tinc un arrelament especial, però no m’atreviria a valorar tot el que s’està vivint amb l’afer del procés, tot i que el veig i el segueixo”, ha dit. “Sí que em causa enveja perquè tot el que té Catalunya és el que voldríem nosaltres, pau i properitat”, ha seguit dient. També s’ha mostrat “orgullosa” de poder participar en el disc de la Marató del 2019 i ha destacat “quin gran poble és Catalunya ja que a la passada edició de La Marató varen recollir 15 milions d’euros quan són 7,5 milions d’habitants”.

stats