Pas endavant per a la candidatura del coprincipat a patrimoni mundial

Andorra inicia els tràmits per impulsar la declaració per part de la Unesco

El Govern ha fet aquest dimecres un pas endavant per aconseguir que els testimonis materials de la construcció del coprincipat d’Andorra sigui declarada per la Unesco com a patrimoni mundial. La intenció d’aquesta candidatura és la de posar en valor la història d’Andorra i també un conjunt arquitectònic relacionat amb els orígens del coprincipat.

Andorra haurà d’incloure a la llista indicativa els monuments que haurien de figurar en aquesta candidatura, ja que tal com ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, aquest seria el pas previ per a l’impuls a la candidatura conjunta. D’aquesta manera, França i Espanya hauran de fer el mateix per incloure al seu llistat el castell de Foix i el conjunt catedralici de la Seu d’Urgell. De fet, la candidatura inclouria tretze monuments, els dos ja esmentats i onze més d’andorrans, entre els quals Casa de la Vall, les esglésies de Sant Joan de Caselles, Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d'Engolasters, la Torre dels Moros, el jaciment del Roc d’Enclar i el jaciment de la Roureda de la Margineda.

Cinca ha recordat que la idea de plasmar aquesta candidatura conjunta va sorgir el 2015 i que ara com ara ja està força madura, tot i que no s’ha atrevit a pronunciar-se sobre possibles dates en què aquesta candidatura podria ser ja presentada.

Tal com ha informat l’executiu a través d’un comunicat, al llarg d’aquest any el ministeri de Cultura prioritzarà els entorns de protecció dels monuments que figuren en aquest llistat i que encara no el tenen definit.

El ministre portaveu ha recordat que Andorra té “un paper central” en aquesta candidatura i que l’ha d’impulsar amb el suport de França i Espanya.