Picurt fa una aturada per manca de finançament

L’organització no ha pogut tancar les subvencions necessàries

Després d’onze edicions d’intensa activitat a l’Alt Urgell i Andorra, Picurt, la mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, fa una aturada per manca de finançament. “A causa de la incertesa política a Catalunya hem tingut dubtes seriosos sobre la viabilitat econòmica d’aquesta edició i no hem volgut arriscar-nos a tirar endavant sense alguns compromisos ferms”, ha explicat la directora, Montse Guiu.

La Seu d’Urgell, Ortedó i Andorra no seran aquest juny escenari de les projeccions relacionades amb la muntanya dins un festival que no havia parat de créixer al llarg dels seus onze anys d’història i que Guiu es nega a donar per acabat. “És una aturada, no és un final”, ha afirmat amb rotunditat. “El finançament sempre havia estat un problema perquè el festival havia crescut molt, però aquest any els dubtes sobre la viabilitat van ser molt grans”, ha afegit Guiu. El fet de no haver aconseguit una subvenció Poctefa de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) també ha contribuït a aquesta aturada. 

La directora del Picurt considera una llàstima aquesta aturada, ja que “el cinema és un important revulsiu per al territori, l’audiovisual transmet tots els valors i els coneixements de la vida al Pirineu, dona noves oportunitats a la muntanya i es pot convertir en un motor que belluga els valors de la societat, que fa veure realitats que no coneixia”. Guiu ha opinat sobre el paper de l’audiovisual des del festival de cinema de muntanya de Trento, un motor en aquella zona italiana al qual cada any assisteix per veure les novetats cinematogràfiques d’aquesta important cita. 

La dotzena edició del Picurt sí que comptava amb el suport econòmic dels ajuntaments de l’Alt Urgell implicats, així com del Govern d’Andorra, a qui s’ha comunicat per carta l’aturada d’aquest any. “També ho hem comunicat als espònsors privats i crec que tothom ho ha entès”, ha assenyalat Guiu.

L’Associació Cultura i Entorn del Pirineu (CEP) sí que continuarà una part de l’activitat del Picurt: la jornada tècnica que organitza en col·laboració amb l’IDAPA i les projeccions a les escoles de la comarca de les produccions d’Stopmotions realitzades al llarg del curs. També continuarà el TourPicurt, les projeccions de documentals d’esports de muntanya a cinemes de localitats com ara Insa, Tàrrega o Barcelona, on tindrà lloc als cinemes Girona.