Cultura 03/06/2019

El Picurt passa a ser una mostra de cinema competitiva

El festival de cinema de muntanya estrenarà dos ubicacions noves de projecció a Alàs i Andorra

Ara Andorra
3 min
El subdirector de la mostra, Albert Galindo, el 14 de juny de 2016. / ACN

La Seu d'UrgellLa 10a edició de la Mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, Picurt, passa a ser un certamen de cinema competitiu on es premiaran films en quatre categories: Premi Gall Fer Pirineus - La Seu d'Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer Cadí, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra, amb obres que tracten temes d'ecologia i de medi ambient relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros, i Premi Gall Fer Internacional, que premiarà amb 2.000 euros una obra internacional de temàtica de muntanya. La directora de la mostra, Montse Guiu, ha assenyalat que "al passar a ser una mostra competitiva ja no hem hagut d'anar a buscar el producte, sinó que han estat els productors que han enviat les seves pel·lícules". El Picurt amplia espais de projecció i també es podran veure films a Alàs i Andora.

El Picurt, que es celebrarà entre el 21 i el 25 de juny, ha rebut enguany un total de 170 pel·lícules de 23 països diferents d'arreu del món, de les quals se'n projectaran 84 en la secció oficial. La secció premi Gall Fer dels Pirineus comptarà amb sis pel·lícules a competició; en la secció Gall Fer Cadí hi competiran set llargmetratges; el premi sobre ecologia, Gall Fer Andorra, tindrà sis films a competició; i en el premi Gall Fer Internacional competiran sis pel·lícules. La mostra es completarà amb 54 films més que convertiran, segons Guiu, "la desena edició amb una de les mostres amb més projeccions".

El jurat d'aquesta edició estarà format per cinc membres: Augusto Golin, exdirector del Trento Mountain Film Festival (Itàlia); Ivan Boccara, documentalista etnogràfic (Marroc-França); Judit Colell, directora de cinema i professora de la Universitat Ramon Llull; Juan Ferrer, director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, i Carlos Bria, documentalista d'esports de muntanya i professor del departament d'audiovisuals de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna.

Una altra de les novetats d'enguany és l'ampliació d'espais de projecció: Andorra acollirà una part de la mostra, projectant els films de la secció Gall Fer Andorra i atorgarà el premi d'aquesta categoria. També, a la vila d'Alàs (Lleida), s'obrirà un nou espai de projeccions, on es passaran els films de temàtica esportiva.

L'acte inaugural d'aquesta edició serà el dimarts 21 de juny, també als Cinemes Guiu, on es projectarà la pel·lícula 'Tierra de todos' (1962), amb la presència del seu director Antonio Isasi-Isasmendi. Seguidament es farà un homenatge als 10 anys de Picurt amb un recull d'imatges de la història de la mostra.

Els films

Entre les projeccions d'aquesta desena edició destaquen obres com: 'Bring the sun home' (Itàlia, 2015) de Chiara Andrich i Giovani Pellegrini, on es narra la història de dones analfabetes, que viuen a zones sense electricitat a l'Índia i que assisteixen a un curs per aprendre a fer els panells solars. 'Chasing Niagara' (Mèxic, Canadà, EUA, 2015), de Rush Sturges i premiada al BANFF Mountain Film Festival, és un film sobre les peripècies del 'kayaker' professional Rafa Ortiz per poder arribar als salts de les cascades del Niàgara. La casa de mi padre, de la directora catalana Francina Verdés, un film d'introspecció personal i familiar a través de les tradicions del Pirineu navarrès, premiada com millor migmetratge al festival Alcances de Cádiz i millor pel·lícula documental al Som Cinema de Lleida, informa l'ACN.

Cailleach (Regne Unit, 2015) de Rosie Reed Hillman, narra la història de la Morag, una dona de 86 anys que viu sola en una casa a les illes Hèbrides Exteriors d'Escòcia. Es podrà veure també 'Sunakali' (Nepal, 2015), del director Bhojraj Bhat, un documental sobre l'equip de futbol femení de Mugu.

stats