El 'Preludi' del caos que conforma l'equilibri de la natura

L'artista ordinenca Laura Maresc exposa per primera vegada al país part de la seva obra en el quart contenidor 'Kunstank'

L'ordinenca Laura Maresc coneix bé els entorns de la capella de Santa Bàrbara. En la seva infantesa vivia just al costat, i els camins, el prat i la mateixa ermita eren la seva zona de joc i de descobriment de la natura i l'entorn. Ara, sent artista i amb el paisatge transformat pel pas del temps, torna a les arrels portant la instal·lació ' Preludi' dins la capella amb una mostra que s'integra en el patrimoni, "molt orgànica i lligada a la natura i els elements bàsics que la composen".

A l'interior, un seguit de barnilles primes de ferro, vulnerables a qualsevol moviment, unides a peces de granadillo, una fusta dura d'origen africà de la mateixa família que el banús. Sobre les barnilles, nius d'ocell fets amb llana del Pirineu. Els nius són una constant que ha anat evolucionat en la seva cronologia, on hi ha hagut "diferents versions i exploracions del llenguatge". Per a ella tenen a veure amb "allò efímer que ens acull en un espai que es mou ple d'adversitats". Un conjunt al que se li suma un altre material, la pedra del mateix edifici.

El discurs de Laura Maresc viatja, a través del camí ral, fins a Casa Masover de la Cortinada. "M'agrada que hi hagi un itinerari perquè la gent arriba més sensibilitzada amb l'entorn i la natura", explica. Allà resta la vessant pictòrica i mòbil de 'Preludi', amb escultures que barregen la fragilitat de la llana amb la duresa del ferro. O peces on conviuen materials naturals, com fustes i pissarres amb d'altres artificials, com plàstics reciclats i trossos de corda.

Dues ubicacions i dos moments en la vida de l'artista. La part terrenal i sòlida que l'inspirava la vida als Pirineus i aquella més aèria, fruit dels seus estudis en dansa contemporània i de les seves estades a Formentera, un indret obert i on s'imposa la línia de l'horitzó. Les Balears per a ella han estat "l'eix vertebrador que ha fet que pugui dedicar-me a ser escultora". 

'Preludi' s'emmarca en el quart contenidor d'art ' Kunstank', projecte que vol obrir al Principat la porta a l' art contemporani. Amb el suport del comú d'Ordino i de Patrimoni Cultural i Natural, vol ser una alternativa a les galeries d'art i a les sales d'exposicions amb un caràcter efímer i itinerant, tot buscant trobar nous espais per difondre el treball dels artistes i, a la vegada, arribar a públics més amplis. Santa Bàrbara estarà oberta els caps de setmana del 19, 20 i 26 i 27 d'octubre, mentre que l'exposició a Casa Masover es podrà visitar del 14 al 31 d'octubre.