Cultura 04/12/2018

Preservar i promocionar la pedra seca a través d'internet

Cal Pal presenta una aplicació mòbil i una plana web interactiva per fomentar el descobriment d'aquest patrimoni lligat als orígens del país

Agència Ana
3 min
Un moment de la presentació de la nova aplicació per a mòbils i la plana web sobre la pedra seca d'aquest dimarts. / M. P. (ANA)

OrdinoL'espai de reflexió sociocultural de Cal Pal ha posat en marxa aquest mes de desembre una plana web i una aplicació per a mòbils i tauletes vinculades al projecte 'Primera Pedra', una iniciativa que està encaminada a donar a conèixer i preservar el patrimoni cultural d'Andorra en construccions de pedra seca. Aquesta nova eina interactiva pretén fomentar la descoberta d'aquest patrimoni intrínsecament lligat als orígens del país. El tècnic en patrimoni del Govern, David Mas, ha confirmat aquest dimarts que actualment ja s'hi poden trobar 200 entrades en relació a construccions de pedra seca que representen "una quarta part del patrimoni que hi ha". A més, ha destacat cinc categories existents en l'aplicació que fan referència al treball ramader, agrícola, explotacions de caràcter industrial, estructures relacionades amb l'aigua i un espai anomenat 'altres', on es poden trobar les construccions que no pertanyen als apartats anteriors.

Mitjançant la geolocalització, l'aplicació permet conèixer cadascuna de les construccions documentades i els elements naturals més significatius que les envolten. Així ho ha confirmat la desenvolupadora de la web (www.primerapedra.com) i l'app, Verònica Solsona, que ha tardat sis mesos per dur a terme la creació d'aquestes noves eines i ha fet un repàs de les seccions que els usuaris hi poden trobar.

En aquest sentit, tant la plana web com l'aplicació ofereixen un mapa on es poden trobar marcades les localitzacions de les diferents construccions de la pedra seca, un butlletí de notícies per complementar la informació al voltant d'aquesta tècnica, una galeria d'imatges i un apartat on qualsevol persona, després d'emplenar un formulari i haver estat validat per professionals, poden introduir noves localitzacions on hi hagin construccions fetes amb aquesta tècnica. A més, està previst que els continguts s'actualitzin periòdicament tot incorporant nova informació d'interès, amb l'objectiu d'afavorir la documentació de la totalitat de les construccions de pedra seca del país i el seu manteniment de manera responsable i respectant les estructures originals. D'altra banda, en algunes fitxes també s'han inclòs elements d'interès mediambiental. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha manifestat que "seguirem treballant per posar en relleu el nostre patrimoni cultural".

Per la seva banda, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha manifestat que aquesta aplicació també tindrà un caràcter educatiu, ja que ha afirmat que ja s'han iniciat les converses amb el ministeri d'Educació per poder fer que aquestes construccions "també arribin als estudiants i ho coneguin".

Cal recordar que aquest tipus de construcció ha tingut un sentit rellevant des dels inicis del Principat, posant de manifest els trets essencials de la identitat i caràcter andorrans. A més, algunes de les construccions daten del Neolític, l'època romana, l'Edat mitjana i dels segles XVIII i XIX fins a l'actualitat.

Candidatura a la Unesco

En aquest sentit, Gelabert ha manifestat que el pas següent és el de treballar conjuntament amb el ministeri de Medi Ambient per tal de dur a terme cursos per transmetre la tècnica de la pedra seca i "entrar a formar part de la candidatura de la Unesco", ja que el que es demana per entrar-hi és precisament la transmissió d'aquesta tècnica de generació en generació i no la mateixa construcció.

Per la seva banda, el tècnic de recerca del Patrimoni Cultural d'Andorra, Olivier Codina, ha assegurat que "s'ha de demostrar que això funciona i que té una durabilitat" pel que fa a la transmissió de la tècnica. Per tant, ha definit que l'objectiu actual és el de recuperar aquesta tècnica, fer-la servir i, quan ja estigui consolidada, pensar en la candidatura.

stats