Cultura 09/11/2017

Prohibit no tocar

El Museu del Tabac exposa fotografies de Juan Torre, amb relleu per a invidents

E. J. M.
2 min
El fotògraf Juan Torre explica la fotografia que va fer a la cantant Luz Casal.

Sant Julià de LòriaQuan acudim a un museu, estem avesats a què ens prohibeixin tocar l'obra exposada. El Museu del Tabac ens convida a tot el contrari: 'Imatges per tocar', de Juan Torre, és una mostra de divuit fotografies impreses amb relleu per descobrir-les amb les mans, pensades per apropar la cultura a les persones amb deficiència visual. Torre, per una malaltia, ha anat perdent progressivament la vista fins a quedar-se amb un 6% de visió en un sol ull, i amb aquest treball pretén "fer accessible la cultura". L'exposició, inaugurada aquest dijous, es podrà visitar fins al 28 de gener. El museu facilitarà al públic un antifaç per fer l'experiència completa.

Torre va descobrir la tècnica d'impressió gràcies a l'empresa Estudios Durero, que imprimeix imatges amb entre tres i cinc mil·límetres de relleu que "potencien la qualitat visual de les fotografies i els proporciona una nova dimensió tàctil". L'autor "ha materialitzat el seu somni de facilitar l'accés al món de la imatge als invidents i als que tenen una resta visual".

El projecte consta d'un total de 40 fotografies, però el Museu del Tabac n'exposa divuit. Tots els personatges pertanyen al món de la música, des de Rosendo a Sole Giménez, Luz Casal, Luis Eduardo Aute, Miguel Ríos, l'enyorat Paco de Lucía, el Drogas (cantant de Barricada), Martirio, Kepa Junkera, Ainoha Arteta i Ignasi Terraza, pianista cec, entre altres. Torre va buscar, en tots ells, una actitud que tingués a veure amb la vista. Per exemple, Sole Giménez es va posar un filtre al davant, i ho veia tot borrós, Mikel Erentxun es va tapar els ulls amb un antifaç i al saxofonista Javier Olzola un dels seus fills li tapava la visió amb les mans.

Amb aquesta iniciativa, el Museu del Tabac pretén "integrar les persones amb diversitat funcional i sensibilitzar el públic en general vers les persones amb discapacitat visual". Per això, a la presentació de la mostra, hi ha assistit la secretària d'Estat d'Afers Socials, Ester Fenoll, en substitució del ministre Xavier Espot.

'Imatges per tocar' és, per tant, una exposició per ser palpada, viscuda, i afinar el sentit del tacte i la percepció. També es pot mirar, és clar, però abans és recomanable deixar-se portar per les mans i recrear la imatge al nostre cervell. El resultat sorprèn.

stats