Què s'amaga darrere del 'Paisatge'?

'La casa dels Bendel', escrit per Alma Tor, és un relat inspirat en un quadre de la col·lecció 'Allés et venues' del Museu Carmen Thyssen Andorra

Un client exigent i amb poder adquisitiu busca en un antiquari una peça estranya i amb valor. El venedor li ofereix un quadre que acaba de rebre i que amaga darrere una història sinistra. Així comença 'La casa dels Bendel', el primer relat publicat d'Alma Tor, pseudònim de Mireia Moya, inspirat en l'obra 'Paisatge' de Modest Urgell i Inglada, exposat al Museu Carmen Thyssen Andorra.

La casa mig en runes, el capvespre abocador i el clarobscur en un ambient decadent i decrèpit han donat a Moya els "ingredients necessaris per escriure un relat de misteri", tot banyat pel romanticisme melancòlic que caracteritza els treballs del pintor barceloní. A partir d’aquí, l’autora s’ha inspirat en llegendes i històries que ha sentit, afegint-li “el bagatge interior que porto a través dels escriptors que m’han agradat i referents que he anat incorporant”.

El director artístic i comissari del Museu Carmen Thyssen Andorra, Guillermo Cervera, ha expressat la voluntat del museu en "voler fer coses al marge del que és simplement tenir obra exposada", a través d'actes i accions culturals. I precisament així va néixer 'La casa dels Bendel', arran d'una activitat de Tots Sants organitzada pel museu en la qual Moya va escriure un relat curt sobre un dels quadres de la col·lecció. Tres mesos de feina després, l'escriptora havia creat un món de fantasia al més pur estil de la literatura negra occidental, "donant-li vida més enllà del quadre i especulant què pot haver-hi darrere".

El Museu Carmen Thyssen Andorra ha presentat 'La casa dels Bendel' aquest dijous, en una visita guiada on l'autora i Cervera han explicat la relació pictòrica i literària de les dues obres. 'Paisatge' forma part de la col·lecció 'Allées et venues' i es podrà visitar al Museu Carmen Thyssen Andorra fins al 10 de setembre. El llibre, disponible en català i en castellà, es pot comprar a la botiga del museu. 

Nova temporada del Carmen Thyssen Andorra

Guillermo Cervera ha anunciat aquest dijous un canvi en el format de les col·leccions del museu, obrint d'octubre d'enguany fins a setembre del 2019. D'aquesta manera, "no trenquem la temporada d'estiu, no trenquem la temporada d'hivern i no trenquem el curs escolar". Cervera ha definit setembre com "un mes fluix" i el fet de tancar els permet preparar la nova exposició per als mesos d'hivern.