Reconèixer i no oblidar els orígens, objectiu del 'Turistes i banyistes' d'Escaldes-Engordany

El comú es podria replantejar l'espectacle per la bona acollida del públic

D'una idea per commemorar els 40 anys del naixement de la parròquia d' Escaldes-Engordany, que en un principi no havia de tenir continuïtat en el temps, es va passar a una nova edició en el 2019, amb un total de 10 funcions (6 a l'agost i 4 al setembre) i un èxit considerable tant de públic assistent (amb una mitjana de 35 entrades venudes per espectacle) com d'implicació dels actors "amateurs" vinguts d'arreu del país. L'èxit del ' Turistes i banyistes' del 2019, a falta de les quatre funcions del setembre, comportarà al comú d' Escaldes-Engordany replantejar-se aquestes visites guiades, com indica la cap de Cultura, Anna Garcia: "Vista la gran acollida, crec que la continuïtat està assegurada i ens podem replantejar un calendari més extens".

Els deu escenaris per on transcorre el 'Turistes i banyistes' es troben a Engordany i han estat representats per actrius i actors del país. Molts d'ells i elles de la mateixa parròquia. En Toni Zamora, actor que interpreta al  Tonet, el grum de l' hotel Gran Valira, explica que "estic molt feliç de poder ser part activa de la representació d'una part històrica de la meva parròquia. La meva família és tota de la parròquia i haig de reconèixer que hi ha hagut escenes que desconeixia".

Un altre dels personatges que protagonitzen l'espectacle és la  Katerina, interpretada per l'actriu  Ester Nadal, que indica que "mai hi havia participat. Fins als 18 anys vaig viure a Escaldes i puc dir que he descobert una part nova de la meva parròquia. Crec que és una de les grans riqueses d'aquest espectacle". I és que la idea inicial de la direcció artística de  Juanma Casero i Irina Robles i de l' àrea de Cultura del comú d'Escaldes-Engordany ha estat la de donar a conèixer els orígens, com també indica Nadal: "Representa reconèixer uns orígens, amb el doble sentit de la paraula. Tenim uns orígens que són els que ens fan tenir una identitat i els tenim molt oblidats".

Tots els actors que prenen part del 'Turistes i banyistes' han participat de manera 'amateur' en el projecte. Això encara ho fa més especial i més gratificant per a ells mateixos, segons indica Irina Robles, directora artística de l'espectacle. "Per als actors és molt gratificant poder fer més d'un passi i es nota molt en les escenes, com van evolucionant, com els actors es senten més segurs".

El públic assistent en aquestes primeres sis sessions ha estat majoritàriament del país amb una clara mostra que cada vegada els andorrans volen conèixer més sobre les seves arrels i els seus orígens. Anna Zamora, habitant i mestre de la parròquia, explica com ha vist ella la funció. "Personalment m'ha agradat moltíssim, ja que són uns moments històrics per la parròquia que han marcat molt el futur: la història de l'aigua termal, la història dels primers turistes, el pessebre vivent, que és el que defineix pròpiament la parròquia. Ho han fet d'una manera molt amena i divertida que encara fa que sigui molt més propera".

D'aquestes sis primeres funcions, la cap de Cultura del comú, Anna Garcia, extreu valoracions més que positives i comenta que "la valoració és fantàstica. Hem tingut un ple absolut a cada acte. Hem venut una mitjana de 35 entrades per funció i fins i tot podria dir que hi ha hagut gent que s'ha quedat fora que vindran al setembre, ja que fem quatre sessions més". La mateixa Garcia explica la novetat de les funcions nocturnes: "Descobrir una Engordany amb fanalets i espelmetes va ser molt especial, va agradar moltíssim i el públic va gaudir molt". Vista la bona acollida del 'Turistes i banyistes', tant de la primera com de la segona edició, Anna Garcia expressa, sobre la possibilitat de confeccionar un calendari més extens, que "és un plantejament que es podrà fer de cara al 2020, ja que va ser una idea sorgida el 2018 per la celebració dels 40 anys de la creació de la parròquia, sense cap mena d'aspiració de continuïtat. Vist l'èxit el comú es va plantejar la continuïtat el 2019. I ara, ha superat totes les expectatives".