Robert Pastor presenta 'Ossos i cendres', una novel·la històrica basada en fets reals

El fil narratiu s'emmarca en els temps foscos del franquisme

L'escriptor i periodista Robert Pastor ha presentat aquest dijous al Centre cultural la Llacuna el seu últim llibre titulat 'Ossos i cendres'. Pastor ha recalcat que la novel·la ha nascut "arran d'un seguit de vivències de la meva sogra". L'argument comença quan el 1936, sis veïns del poble de Santolaria de Galligo van desaparèixer, i és, aquest fet, el que desenvolupa en paral·lel les històries que van viure en els temps foscos del franquisme. Arran d'aquest punt, tot es mou en un territori que barreja realitat i ficció. Pastor, valencià de naixement, va treballar molts anys al País Basc i, un cop a Andorra, va ser subdirector del Diari d'Andorra, entre altres càrrecs.

L'autor descriu el total de les pàgines com "una novel·la històrica basada en fets reals". L'acte ha començat amb un agraïment per part de Pastor cap a Claude Benet, qui va accedir a escriure el pròleg de l'obra: "No vaig escollir Benet de manera precipitada, sinó que ho vaig fer pels seus coneixements de la història contemporània d’Andorra i molt especialment pels episodis i protagonistes dels passos clandestins de fronteres", ha dit l'autor, i ha afegit que "també ha estat molt valuós per eliminar anacronismes que no fossin deliberadament volguts i donar més realisme a un relat".

D'altra banda, Pastor ha volgut agraïr també al seu editor, Marc Miró, "per la valentia d’escometre l’aventura d’editar en paper i pels encertats suggeriments per enriquir i milorar el text". Tanmateix, a Pites Roure i Mercè Aznar, encarregades de correixir l'obra, descrites per Pastor com "excompanyes de feina que han fet possible que aquest llibre sigui una realitat". Cal recalcar que 'Ossos i cendres' és la primera novel·la que Pastor escriu en català, i a banda, és l'obra amb la qual l'editorial Límits obre un nou camí, llançant-se a l’edició d’autors del país.