Rubén Arnaiz reinventa el cinema de vaquers amb l'escudella western

La major part del rodatge es farà al Principat i començarà a la tardor

"El western és un gènere però està ple de mentides: ni anaven amb barrets de vaquer, ni es barallaven amb els indis com a les pel·lícules ni les dones només treballaven de prostitutes". El director de cinema Rubén Arnaiz està cansat de veure les típiques pel·lícules de cowboys, per això ha decidit emprendre un nou projecte, amb la col·laboració de l'Escola d'Especialistes Àngel Plana d'Andorra. El resultat es diu escudella western, a l'estil de l'spaghetti western que es va fer tan popular als 70 i 80, però amb tocs típics de la manera de fer de les persones andorranes.

Al segle XIX, la meitat dels Estats Units pertanyia a Espanya, cosa que va impulsar a molta gent de la península a viatjar al nou continent. Entre ells l'Anna, una jove andorrana que va anar a parar a una casa als afores d'un poblat de Texas, on viurà tota mena de situacions que poden extrapolar-se a l'actualitat. "Volia fer pel·lícules que no s'han fet amb personatges que no s'han fet", ha aclarit Arnaiz, en un fil que "no només supera el test de Bechder, sinó que el passa per sobre". La pel·lícula també incorpora tocs de terror que el director de la pel·lícula no ha volgut explicar, tot i que ha assegurat que serà "realista", deixant de costat la ciència-ficció.

La producció, que compta amb un 60% de participació andorrana i un 40% d'espanyola, està previst que es comenci a rodar a Andorra de cara a la tardor i l'hivern d'aquest any. El 5% d'imatges restant s'enregistraran a Almeria, ja que necessitaven els decorats d'un poblat nord-americà del segle XIX. Entre el repartiment, que s'està acabant de tancar aquests dies, hi figuren actors andorrans, entre ells els alumnes de l'Escola d'Especialistes Àngel Plana d'Andorra, però també altres actors espanyols premiats dels quals no han volgut revelar el nom.

Sí que han descobert el nom del músic que treballarà a la banda sonora. Curro Savoy, conegut com el rei del xiulet i creador de la melodia d''El bo, el lleig i el dolent', i que ja ha compost alguns temes pel film, tot i que encara no se sap si serà l'únic compositor que hi col·labori. Per la seva part, Gerardo Moreno serà el dissenyador que dibuixi totes les il·lustracions de la producció.

Especialistes amb talent andorrà

Els alumnes de l'Escola d'Especialistes Àngel Plana d'Andorra participaran també en la pel·lícula. "Faran accions domèstiques, com tallar fusta o córrer a cavall per un bosc", ha explicat el director de l'escola, Gerard Miralles. I és que la primera promoció d'actors i actrius especialistes ja està fent les estades de pràctiques, ja sigui a empreses d'espectacles de Barcelona o a programes de televisió com 'Viva la vida', de Telecinco, o 'Saber vivir', de televisió espanyola. El curs acabarà a finals de primavera i les expectatives de trobar feina són altes, ja que, per a Miralles, "la primera promoció serà la que més treballi".