Ruta literària amb la Sumpta d'Areny-Plandolit

Editorial Andorra reedita la novel·la 'Últim estiu a Ordino', de Joan Peruga, amb motiu del vintè aniversari de la publicació

Ja fa vint anys que Joan Peruga va donar vida a la Sumpta de la família d'Areny-Plandolit, a partir de les cartes que va trobar escrites per una de les habitants de la nissaga familiar durant el segle XIX. El resultat va ser 'Últim estiu a Ordino', novel·la que Editorial Andorra ha reeditat amb motiu del vintè aniversari de la primera edició.  L'any 2018 serà el de la Sumpta i el de Peruga i, entre les activitats programades, s'endegarà una ruta literària, en la qual col·labora el comú d'Ordino. El recorregut consistirà en nou aturades en diversos llocs de la població relacionats amb la protagonista de l'obra; s'hi col·locaran nou codis QR per seguir la història i també s'editarà la ruta en format paper. El trajecte estarà a punt a l'estiu.

Peruga ho ha explicat aquest dijous al vespre a la Casa Museu d'Areny-Plandolit, que s'ha omplert per asssistir a la presentació de la reedició. El públic també ha volgut assabentar-se de les activitats programades: la primera serà dimecres que ve, dia 7, ja que Peruga participarà en el club de lectura de les Valls del Nord amb una tertúlia sobre 'Últim estiu a Ordino', que tindrà lloc a la casa pairal. Durant les Nits d'estiu, Peruga també oferirà lectures teatralitzades de fragments de la novel·la. A més, el pròxim número de la revista 'Portella' dedicarà una quinzena de pàgines a l'obra, segons ha explicat un dels responsables de la publicació, Quim Torredà. L'autor també ha avançat que s'està preparant la traducció del llibre al castellà i al francès.

L'escriptor ha dedicat unes paraules d'agraïment i d'homenatge a dues persones entusiastes de la novel·la i que ja no ho són: l'un, l'exministre i historiador Pere Canturri, i l'altra, la Neus d'Areny-Plandolit, a qui considerava l'alter ego de la Sumpta.

Com a sorpresa, l'actriu Liz Caubet, de la companyia An-danda-rà, ha llegit un fragment de l'obra caracteritzada com la Sumpta d'Areny-Plandolit.