Trenta projectes culturals es reparteixen 150.000 euros

Entre els beneficiaris, hi ha el grup Persefone, l'artista Javier Balmaseda i la Temporada d'òpera

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha presentat aquest dimecres la proposta d'adjudicació de les subvencions culturals per a projectes que es desenvolupen l'any 2018. El consell de ministres ho ha aprovat. En aquesta convocatòria s'han presentat 44 sol·licituds de les quals 30 han estat acceptades (68,18%).

Les modalitats del total de les sol·licituds presentades han estat les següents: setze per a la concessió de subvencions per a projectes artístics de creació, producció, exhibició i difusió en l'àmbit de les arts escèniques i la música; sis per a la concessió de subvencions per a projectes artístics de creació, producció, exhibició i difusió en l'àmbit de les arts plàstiques i visuals; sis per a la concessió de subvencions per a activitats literàries i projectes editorials; cinc per a la concessió de subvencions per a projectes de divulgació cultural i activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional, i onze per a la concessió d'ajudes a la promoció exterior dels artistes andorrans.

En el procés d'avaluació, la comissió tècnica ha desestimat catorze sol·licituds per diversos motius, com no haver obtingut la puntuació mínima necessària, beneficiar-se d'altres subvencions o ajuts del Govern per a la mateixa activitat, o per no quedar clara la viabilitat econòmica i/o la finalitat del projecte. Per al repartiment dels 150.000 euros d'ajuts s'aplica una fórmula que pondera els projectes a partir de la puntuació obtinguda en el procés d'avaluació.

Els beneficiaris

Els 30 projectes beneficiaris, per ordre de quantitat econòmica atorgada, són els següents: el pilot d''El país de les ombres', d'Imminent Produccions SL, que rep més de 10.645,82 euros; la gira de Persefone als Estats Units, el Canadà i Mèxic (10.350 euros); l'artista Javier Balmaseda, pel projecte 'La ruta migratòria, una singularitat paisatgística' (9.956 euros); la temporada d'òpera de l'Associació Andorra Lírica (9.685 euros); Pere Revert Pérez, per ‘My Preschool Monsters’ (8.325 euros); Carme Tintoré, per la seva participación a la fira Art 3F Brussel·les (7.800 euros); Red Nose Sl, per la sèrie ‘Brujas’ (7.500 euros); What You Play, per la Lliga andorrana de videojocs (6.400 euros); Ahmed Keshta, pel projecte ‘Update’, l’edició del número tretze de la revista ‘Portella’ (5.700 euros); la segona edició del Concurs música d’autor a La Fada Ignorant (5.600 euros); la Colla Castellera d’Andorra, per als seus desplaçaments a l’exterior (5.500 euros); l’estada a Estrasburg del Cor de Rock d’Encamp de l’escola andorrana (5.300 euros); Eve Ariza per portar ‘Murmuri’ a Europa (5.000 euros); la temporada de projeccions del Cineclub de les Valls (4.900 euros); la companya Líquid Dansa, per l’obra ‘Corones’ (4.900 euros); la companyia de teatre An-danda-rà (4.700 euros); Jan Cartes i el projecte discogràfic Maurici Bellmunt (4.700 euros); el festival internacional d’orgue (4.150 euros); Jordi Barceló, per presentar ‘Latin Stride & Flamenco’ a Malàisia i Singapur (4.000 euros); Four Flags i el disc ‘Virtus Unita Fortior’ (4.000 euros); Alfons Casal, per l’obra ‘Desperta’ (3.200 euros); Quim Salvat, per a la promoció exterior ‘Quan la música pot anar més enllà’ (2.800 euros); David Amat, per l’enregistrament del primer disc del grup PALI (2.200 euros); el primer Festival de recreació històrica d’Andorra (2.000 euros); la Colla de Diables d’Andorra, per correfocs d’intercanvi (1.400 euros); Rosa M. Montoliu Herrador i la seva participación al Festival d’Antananarive (1.200 euros); Ákvaro Rodríguez Areny, per al rodatge del curtmetratge ‘Le Blizzard’ (950 euros); la Fundació Privada Marcel Chevalier, per la revista digital ‘Melanterita’ (440 euros) i, finalment, el Cercle de les Arts i les Lletres per organitzar els Jocs Florals de la Llengua Catalana 2018 (430 euros).

Subvencions per a cooperació

D'altra banda, el Govern ha aprovat aquest dimecres el Pla rector de la cooperació internacional 2018, que estableix la política en matèria de cooperació, i descriu el procediment de presentació de projectes per a subvenció pública. Per a aquesta convocatòria, el Govern destina una partida de 250.000 euros. La convocatòria quedarà oberta a partir de la seva publicació al BOPA el pròxim dimecres 11 d'abril i es tancarà el divendres 11 de maig. Durant aquest període de temps, les ONG andorranes podran presentar els seus projectes per optar a una subvenció que, com en anys anteriors, pot arribar a la quantitat màxima de 40.000 euros per iniciativa.

El Pla rector 2018 manté les mateixes prioritats sectorials que l'any anterior: l'educació, els grups vulnerables (infants, dones i persones amb discapacitat principalment), el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic amb una especial atenció a l'aigua. Així mateix, es mantenen les prioritats geogràfiques del Pla rector 2017 que s'estableixen tenint en compte les llistes internacionalment reconegudes com del Banc Mundial, i les de Nacions Unides. També es tenen en compte els països on les ONG andorranes tenen més impacte.

A banda de la convocatòria de les subvencions, el ministeri d'Afers Exteriors també manté les subvencions de fins a 7.500 euros per a projectes internacionals més modestos, que es poden sol·licitar en qualsevol moment de l'any, i ajudes de fins a 3.000 euros per a projectes d'educació per al desenvolupament i sensibilització de la societat que es duguin a terme a Andorra.