Cultura 09/07/2014

'Andorra, de la terra al cel': art amb residus forestals

La Massana presenta un projecte de 'land art' a càrrec d'Ariane Patout i René Müller, amb dues intervencions al Prat de Colat i a la Caubella fetes amb restes d'arbres del bosc del Pardal i que té per objectiu la conscienciació en matèria de gestió forestal

Marta Tort
2 min
Bosc de Bedolls

La MassanaUn niu gegant, un bosc de bedolls i una escala de set metres són les obres que conformen el projecte 'Andorra, de la terra al cel', que el Comú de la Massana ha treballat durant dos anys i que culmina aquest cap de setmana amb la celebració d'un festival de Land Art. Les intervencions, que es poden trobar al Prat del Colat i a la Caubella, s'han fet en plena natura i aprofitant residus forestals de la parròquia, concretament del bosc del Pardal, que va quedar afectat per les tempestes del 2012. Precisament, un dels objectius del projecte és donar a conèixer la gestió forestal que porta a terme el Comú de la Massana.

La temàtica del projecte, titulat 'Andorra, de la terra al cel', sorgeix dels dos artistes, establerts a Catalunya i que recentment han rebut el premi FAD a la millor arquitectura efímera, arran de la sorpresa que els produeix que a Andorra, "en poc temps pots anar des del fons de la vall fins als cims de les muntanyes, on gairebé toques el cel". Així, el niu situat al Prat del Colat simbolitza "l'origen de la terra" i "la vall com a refugi", mentre que el bosc de bedolls i l'escala "conviden a pujar en direcció al cel". Tots els materials que s'han utilitzat són arbres morts provinents de la gestió dels boscos de la parròquia. En el cas dels bedolls, s'han recollit de zones més baixes i se'ls ha donat un punt de color, de manera que contrasten amb els pins autòctons de la zona de la Caubella.

Els artistes han estat treballant durant les dues darreres setmanes per tenir a punt les seves obres: "a vegades és dur, però m'agrada molt treballar a la natura" ha assegurat Ariane Patout, que considera que és un orgull "poder ser pioners del 'land art' a Andorra". René Müller, autor del niu gegant del Prat del Colat, fet amb troncs amb un pes total de 10 tones, assegura que treballant a l'aire lliure "ens adonem del petits i fràgils que som, enfront una natura tant forta", i ha destacat la importància del procés de creació, que ha permès que la gent pogués anar veient l'evolució.

Durant el festival, que tindrà lloc divendres i dissabte coincidint amb el Roser de la Massana, s'han organitzat diversos tallers per a totes les edats per apropar al públic aquesta disciplina artística i explicar com es fa la gestió forestal de la parròquia. La intenció, tal com ha explicat René Müller, és que amb els tallers els infants toquin el material amb les seves mans i puguin crear petits nius o joguines.

El projecte compta amb el suport de l'Escola d'Art Floral de la Massana i la col·laboració del departament de Medi Ambient del Govern i d'Andorra Turisme, ja que les obres donen un valor afegit a l'entorn natural i obren la porta a crear nous itineraris turístics per oferir una visió diferent de la natura, tal com ja es fa amb les escultures que la CASS va instal·lar als anys noranta a totes les parròquies.

stats