Cultura 13/07/2018

'Aniversari' surt de les fronteres andorranes i se'n va a Madrid

L'obra de teatre coproduïda per l'Escena Nacional d'Andorra (ENA) i l'Animal Escola de Teatre i dirigida per Juanma Casero participarà en el I Certamen Nacional de Teatros Luchana

Miquel Margalef
2 min
Un moment de l'obra 'Aniversari', produïda per l'ENA i L'animal escola de teatre. / M. F. (ANA)

Andorra la Vella'Aniversari' està d'aniversari. L'obre de teatre escrita i dirigida per Juanma Casero traspassarà les fronteres del Principat i es convertirà en la primera creació andorrana que viatge més enllà de Catalunya. L'espectacle, que es va estrenar durant la 10a temporada de teatre de l'Escena Nacional d'Andorra (ENA) de l'any passat, participarà el proper 20 i 21 de juliol en el I Certamen Nacional de Artes Escénicas de Teatros Luchana a Madrid. “Quan vam rebre la notificació que hi podíem participar ens va fer molta il·lusió, són molts mesos treballant fort i intensament per aconseguir-ho, serà un 'subidón'”, ha relatat Casero.

Des que 'Aniversari' va acabar les funcions a Andorra, l'Animal Escola de Teatre, que porta la producció i difusió de l'espectacle i on Casero treballa com a professor, s'ha encarregat de generar contactes i ser present en molts llocs per poder aconseguir aquest gran pas. “No és la nostra tasca, som una escola de teatre que fa producció, però no som una productora, és una feinada”.

Malgrat que la notícia s'ha fet pública ara, ja fa més d'un mes que Casero i l'equip de l'obra sap que actuarà a Madrid, però el gran cost econòmic que això comporta i la manca de diners per anar-hi han provocat aquest secretisme, el viatge estava pendent de la liquiditat. Gran part dels costos de transport, dietes, hotels i sous que s'hauran de pagar als actors seran costejats per una ajuda de Govern, per promocionar la cultura andorrana fora del país. Un element on l'ENA, coproductora de l'obra, ha estat clau per aconseguir-ho. Però aquests diners no són suficients per sufragar totes les despeses, i des de l'Animal continuen buscant patrocinadors i gent que vulgui col·laborar. “El que guanyem ho extraurem de les taquilles i això és un risc”, explica el director de l'obra, que recorda que tota la resta de despeses s'han de pagar abans de la recaptació de les entrades. “L'Animal i Govern és qui ens fa suport actualment”.

Casero espera que aquesta primera sortida d'una obra fins a Madrid permeti animar i ser un punt d'inflexió per altres obres andorranes. “No val només amb anar i fer la funció, si això no dona fruits estarà molt bé i serà genial, però quedarà només en això”, recalca el creador de l'espectacle que accepta que a l'ENA li falta un engranatge de producció i distribució, que només es pot aconseguir amb perseverança i insistència, a més de tenir un bon producte. Tot i això, Casero ha avisat que “si tinguéssim la fórmula màgica per exportar obres ja l'estaríem aplicant”.

L'obra, malgrat interpretar-se a la capital espanyola, es farà en català, amb projecció de subtítols en castellà. En cas que l'obra guanyi el certamen, sí que es demanaria poder fer almenys una actuació en castellà. Guanyar-lo suposaria formar part de la temporada de Teatros Luchana per a la propera tardor de 2018 i gaudir d'una ajuda de producció i publicitat valorada en 5.000 euros. Casero s'ha mostrat esperançador que al fet de ser una producció andorrana i que no s'ha vist mai la gent s'interessi per l'obra.“El festival té gent molt reconeguda i de menys, suposo que nosaltres som la nota exòtica”.

stats