Cultura 12/08/2019

Arts plàstiques i música s'uniran al Concert de Meritxell

Una altra de les novetats de la cita d'aquest any serà una direcció col·lectiva

Ara Andorra
2 min
El tradicional concert de Meritxell. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaEl Concert de Meritxell que oferirà la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca) el diumenge 15 de setembre arriba amb novetats, entre les quals la barreja d'arts plàstiques i música i una nova direcció.

Des de l’any 2014, la Fundació ONCA convida un director per compartir la direcció de la Jonca amb Gerard Claret. Enguany, per primera vegada, s’introdueix un nou format de direcció col·lectiva formada per quatre músics de l’ONCA: Sergi Claret i Francesc Planella (violins), Josep Bracero (viola) i Jordi Claret (violoncel). El quartet tutoritzarà els assajos i exercirà de cap de secció de l’orquestra, mentre codirigeix el concert que ha dissenyat per a l’ocasió, un programa on s’interpretarà la 'Suite en si bemoll major TWV 55:B5, 'Les Nacions'' de Telemann, l’'Adagi i fuga' de Mozart, algunes de les 'Cinc peces per a orquestra de corda' de Hindemith, l’'Elégie. Larghetto elegiaco' de la 'Serenata per a cordes en do major op. 48' de Txaikovski, i la 'Fuga y misterio' de Piazzolla.

La segona novetat de la cita és la participació de cinc joves artistes plàstics del país, tots ells participants de l’edició de 2019 del certamen Talentejant organitzat pel comú d’Escaldes-Engordany. Aquests cinc joves, conjuntament amb la Jonca, demostraran el seu talent artístic en directe a través de la relació que s’estableix entre els colors i la música. Un text de Juanma Casero anirà explicant el programa, basat en la sinestèsia.

La sinestèsia és una condició neurològica que comporta l’assimilació conjunta de sensacions provinents de diferents sentits en un mateix acte perceptiu, com quan veiem els sons, olorem les imatges o escoltem les carícies. En aquest cas es proposa escoltar els colors, la més coneguda de les sinòpsies que ha inspirat a compositors, pintors, poetes i artistes de tots els temps. Amb un programa dividit en cinc parts, cada obra musical s’associarà amb un color determinat a partir del qual un jove artista interpretarà en directe la seva experiència sensorial. D’aquesta manera, la música de Telemann, Mozart, Hindemith, Txaikovski i Piazzolla s’omplirà de colors per a crear una experiència única, irrepetible i col·lectiva a través de la sinestèsia, que de ben segur no deixarà indiferent a ningú.

El Concert de Meritxell, que s'oferirà a les dotze del migdia a l'Auditori Nacional, compta amb la col·laboració de la Fundació Anna Riera.

stats