Cultura 15/03/2022

El bisbat presenta el 20è volum de l'anuari 'Urgellia'

L'acte estarà presidit per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives

ANA
2 min
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, durant el discurs. / M. P. (ANA)

La Seu d'UrgellL'arxiver capitular d'Urgell, Benigne Marquès, presentarà aquest dimecres, el 20è volum de l'anuari revista diocesana 'Urgellia'. L'acte, obert al públic en general, es farà a la sala d'actes del Seminari Diocesà d'Urgell a les 19 hores, i estarà presidit per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. La presentació també comptarà amb una conferència del doctor en paleografia, Jesús Alturo, qui parlarà de la importància de la documentació relacionada amb els arxius capitulars d'Urgell.

Aquest volum de l'anuari, s'ha fet en record d'Enric Moliné, qui va néixer a la Seu d'Urgell el 1933 i va morir el 2021. Moliné va ser un soci fundador de la Societat Cultural Urgel·litana, col·laborador de la revista i un estudiós dels arxius diocesà i capitular d'Urgell. D'aquesta manera, aquest 20è número conté els treballs sobre el Diplomatari de Santa Maria d'Organyà entre 1151-1200, realitzats per Ramon Ordeig i Josep M. Marquès; tres treballs de Benigne Marquès sobre el catàleg dels documents de l'arxiu capitular d'Urgell, els pergamins de Santa Maria de Guissona i sobre els textos hagiogràfics de la vida i miracles de Sant Ot.

Els treballs vinculats amb la figura de Sant Ot ocupen un espai important del llibre, ja que hi ha un treball inèdit sobre el culte de Sant Ot en l'església d'Urgell de mossèn Pere Pujol i Tubau; una de Montserrat Pagès sobre una 'Nova mirada al penó romànic de Sant Ot, de la Catedral d'Urgell'; i un treball de Lluis Obiols i Carmen Xam-mar sobre 'La ciutat d'Urgell i el patronatge municipal de culte a Sant Ot'.

També cal citar els treballs sobre 'els testaments del segle XIII de l'Arxiu Capitular d'Urgell: fons de pergamins i cartulari de la catedral' a càrrec de Carles Gascón; sobre 'El mercader de la Seu d'Urgell, Pere Ferran, de la Seu a la Mediterrània, 1293', càrrec de Carme Batlle; un treball de Montserrat Moli les desamortitzacions a l'Alt Urgell; un treball de Joan Florensa, Aniol Noguera i Eduard Puigventós sobre els 'Regests d'autògrafs de Josep de Calassanç (1587-1589)'; i un treball de Carmen Xam-Mar sobre 'El bisbe Francisco Antonio de la Dueña y Cisneros 1797-1817 i la fundació amb els primers anys de vida de la Casa d'Expòsits d'Urgell'.

L'anuari 'Urgellia' és la màxima publicació de la Fundació Societat Cultural Urgel·litana, i comprèn estudis monogràfics, edicions de textos i documents, inventaris de manuscrits, i altres treballs sobre esglésies i obres d'art, corresponents a l'àmbit i territori de l'antic bisbat d'Urgell.

stats