Una campana per a Engolasters

El pubillatge ha fet el seu primer acte públic en el tradicional aplec en honor a Sant Miquel

El mossèn de la parròquia d'Escaldes-Engordany, Jaume Soy, ha deixat entreveure que la campana per al campanar de Sant Miquel d'Engolasters es podrà instal·lar d'aquí a un any. L'àrea de Patrimoni del ministeri de Cultura és l'encarregada de dur a terme la restauració de l'edifici, on també s'està construint una escala interior, "que gairebé està preparada", ha dit, per instal·lar-la a l'interior de la torre sense malmetre l'estructura. I a la campana se li sumarà una altra, que serà fruit d'una donació per part d'una família del país. Ho ha explicat aquest dimecres en l'aplec de Sant Miquel d'Engolasters que s'ha celebrat, com és tradicional, el 8 de maig.

"Els aplecs reunien a molta gent del poble", ha recordat mossèn Jaume, un fet que actualment és més difícil perquè la força del sector turístic "ha apartat aquest bon caliu que hi havia". Amb tot, hi han participat una setantena de persones, algunes de les quals han pujat amb l'autobús que ha preparat el comú per a l'ocasió. Entre elles el cònsol menor de la parròquia, Marc Calvet, diferents consellers del comú o l'escaldenc i conseller electe, Xavier Espot. També les pubilles i hereus, que han fet la proclamació, és a dir, "la primera vegada que presentem el pubillatge oficialment amb el vestuari tradicional i ballem sardanes", ha explicat la pubilla de la parròquia Carolina Llorens.

El bisbe d'Urgell i copríncep del país, Joan-Enric Vives, ha arribat minuts abans de l'una, abans de començar la missa en honor al patró d'Engordany. Vives ha començat la cerimònia parlant d'un moment de transició, en referència al canvi polític, per continuar demanant a Sant Miquel "que ens acompanyi i els protegeixi del mal, de fer el mal, i de què ens el facin".

A més, ha parlat de la necessitat de deixar de banda la immediatesa en què viu la societat i prendre "una mirada més contemplativa de la vida", ja que si només es viu en l'avui "hi ha el perill de no tenir ni arrels ni memòria" i perdre els orígens. Per aquest motiu ha instat als càrrecs electes "que no destrueixin les tradicions perquè els joves no les oblidin". Unes tradicions que es materialitzen en "un dels parlaments més vells del món" i que es volen reforçar a través de la candidatura presentada conjuntament pel Govern amb el Bisbat d'Urgell i la localitat de Foix.