Cultura 19/11/2019

Casa Rossell, al descobert

Patrimoni Cultural afegeix 3.400 objectes a la col·lecció catalogada de la família

T. Navarro
2 min
La tècnica ajudant de l'inventari, Cristina Sánchez, davant dels nous béns inventariats de Casa Rossell. / T. N. (ANA)

Sant Julià de LòriaPatrimoni Cultural ha presentat aquest dimarts algunes de les 3.400 peces de Casa Rossell, que l'empresa Retoc Restauració ha catalogat en el darrer any. Són objectes provinents "d'una casa potent i amb un alt nivell econòmic", ha afirmat la directora del projecte, Mireia Garcia. I així ho demostra la varietat d'objectes destinats a la mateixa finalitat tant d'ús diari o per a ocasions especials. En són un bon exemple els dos necessers d'home: un de més senzill amb l'imprescindible per afaitar-se, i un altre fet amb materials com plata o ivori molt més nou que el primer. "Hi ha grups d'objectes relacionats amb àmbits com el vestuari o la medicina, com podem trobar actualment a qualsevol casa". També objectes religiosos com escapularis o rosaris d'entre els segles XVIII i XX, que demostren que "es tractava d'una família molt devota". El ministeri de Cultura, gràcies a la tasca de l'empresa de restauració, ja compta amb uns 10.000 objectes inventariats de la família Rossell.

Uns estris que han arribat en bones condicions a l'època actual, tot i que "hi ha un conjunt de peces metàl·liques que s'han anat rovellant amb el temps, sobre les que ha calgut intervenir per frenar l'oxidació", ha explicat la cap d'Àrea de Béns Mobles de Patrimoni Cultural, Berna Garrallà. Així mateix, "el conjunt del vestuari presenta cert grau de brutícia perquè tenia un ús personal", ha afegit. Amb tot, la cap d'Àrea ha assegurat que el principal aliat en la conservació de les peces ha estat el clima sec del Principat, que ha afavorit la seva conservació.

Retoc Restauració ha dut a terme el procés d'inventari de la segona remesa durant 13 mesos. Les persones tècniques de l'empresa ha seleccionat els objectes i n'han fet una neteja bàsica per poder guardar-los en condicions òptimes, deixant la restauració per a una fase posterior. Després els han atorgat un número que s'ha imprès amb resines no abrasives o s'ha cosit a cadascuna de les peces. Posteriorment, han dut a terme les fotografies documentals de cadascuna de les peces per complementar la fitxa de l'arxiu, a la que també han afegit informació complementària com l'any de fabricació o l'origen. Els objectes han quedat guardats en caixes amb mesures especials, com escumes específiques adaptades, numerades per poder trobar la seva ubicació en un futur.

Després que Maria Lluïsa de Riba, la darrera hereva de Casa Rossell, morís sense descendència l'any 1993, els béns de la família van passar a mans de Govern. Entre el 2001 i el 2003 es van inventariar més de 6.200 objectes, trobats entre els calaixos de la casa. "El fet que no hi hagués hereus va ajudar que les últimes generacions guardessin els objectes", explica Garrallà, fent que la col·lecció sigui "excepcional per al context d'Andorra". Entre ells un joc de ponderals del segle XVII, estri que servia per calcular el valor real de les monedes. També alguna moneda datada del segle XV. Ara, a les prestatgeries del magatzem de Patrimoni Cultural s'hi sumen els nous béns, tot i que la feina no ha acabat. La institució espera poder acabar la catalogació de tots els objectes de cara al 2021.

stats