Cultura 14/09/2021

Comença la intervenció arqueològica a la Farga del Madriu

Els treballs tindran una durada d'un mes i hi intervindran una quinzena d'experts

ANA
2 min
Una imatge de la Farga del Madriu.

Andorra la VellaAquesta setmana s'han iniciat els treballs d'intervenció arqueològica a la Farga del Madriu, que segueixen el calendari previst, tal com informen des del ministeri de Cultura i Esports. El projecte, pilotat pel departament de Patrimoni Cultural, té per objectiu salvaguardar aquest jaciment arqueològic i potenciar un jaciment singular i exemple únic de la farga catalana del segle XVIII inèdit als Pirineus.

La farga és un jaciment arqueològic declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) que es troba ubicat a la vall del Madriu-Perafita-Claror, un paisatge cultural considerat patrimoni de la humanitat per la Unesco. És el primer projecte de conservació integral que es fa a la vall i tindrà una durada de tres anys.

La primera fase, que ara s'inicia, se centrarà en la documentació, la consolidació i la restauració de la farga, del martinet i dels seus annexos, en una àrea arqueològica de 1.400 m2. La intervenció tindrà una durada aproximada d'un mes i hi treballaran unes quinze persones –arqueòlegs, especialistes en arqueometria, tècnics de suport i artesans de la pedra sec. De manera més concreta, la primera fase preveu l'excavació, estudi i reconstrucció de l'estructura on s'encabia el martinet i la casa de la Farga del Madriu, i la consolidació dels vestigis del canal de la ferreria i el botàs.

L'equip està format per tècnics del laboratori LAPA_IRAMAT (CNRS), de l'Associació des Bâtisseurs en Pièrres Sèches, i del departament de Patrimoni Cultural del Govern, de la vall del Madriu-Perafita-Claror i del comú d'Andorra la Vella, que aprofitaran l'estada dels especialistes de la pedra seca per formar a tècnics propis.

La segona fase dels treballs tractarà la revalorització de l'entorn del jaciment en una àrea de 4.700 m2. Aquest projecte permetrà aturar el procés de deteriorament de les restes de la farga i garantir la conservació. La intervenció arqueològica permetrà aprofundir en el seu coneixement i fer-ne difusió i contribuirà a fer valdre aquest bé d'interès cultural singular.

stats