Cultura 17/10/2019

El mantó, el fil conductor del nou espectacle de l'Esbart de les Valls del Nord

Les noves coreografies seran presentades aquest dissabte 19 d'octubre a l'Auditori Nacional d'Andorra

Agència Ana
2 min
El cartell de l'espectacle. / ESBART DE LES VALLS DEL NORD

Ordino'T'ho ballaré amb mantons' és el títol que l’Esbart Valls del Nord dona al nou espectacle que estrenarà aquest dissabte 19 d’octubre, a les 19 hores, a l’Auditori Nacional d’Andorra. L’escenari acollirà la representació de les noves coreografies de la companyia de dansa de les Valls del Nord i en les quals el mantó serà el fil conductor de la posada en escena. El públic podrà veure danses tradicionals i de creació pròpia, a càrrec del cos de dansa i veterans. L’entrada serà gratuïta i aquells que vulguin fer una donació econòmica, serà destinada a Assandca.

“El mantó, esclavina, espatller, fulard, manteleta, mocador, tapacoll o xal és protagonista en molts dels balls dels Països Catalans. Volem retre homenatge a aquest element indispensable en la indumentària folklòrica de la nostra cultura. Les danses reflecteixen el què sentim i ens diuen com som i el mantó esdevé nexe d’unió entre elles”, ha explicat la codirectora de l’esbart i responsable del vestuari, Sandra Tudó.

Tudó ha descrit algunes de les escenes: la interacció entre persones o amb la natura, la pagesia feinejant per mostrar els oficis dels nostres avantpassats, alguns encara vius, a la muntanya, terra endins o per mar. La terra com a origen, principi i fi, i la força del poble que la dona i la pren com un bé preuat. Moments de la nostra vida: un ritus funerari d’un albaet mostrant un dol interior versus un Carnaval ple de colors i un joc de galantejos.

La selecció de gèneres i balls és àmplia i inclou jotes, pasdobles, havaneres, farandola, rumba, fandango, vals, sardana, ball pla i rebatut. Un conjunt heterogeni amb diversitat de colors i orígens, on el mantó és l'eix vertebrador d’indrets, costums, ritus, oficis, moments de la història de vida, festes i tradicions.

stats