Cultura 05/01/2021

'Coronavirus', neologisme de l'any

Als primers llocs de la llista hi ha també 'videotrucada', 'conspiranoic' i 'mascareta'

Sílvia Marimon Molas
1 min
Coronavirus

BarcelonaEl coronavirus també té el seu impacte en la llengua. L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han llançat per setè any consecutiu una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any i el virus que tant ha sacsejat el món els últims mesos ha estat el guanyador.

La paraula 'coronavirus' ha aconseguit un 15,8% dels vots. El segon, el tercer i el quart lloc han sigut, amb pocs vots de diferència, per a 'videotrucada' (12,8%), 'conspiranoic-a' (12,3%) i 'mascareta' (12,1%). La resta de candidats han rebut els percentatges de vot següents: 'teletreballar' (10,4%), 'infodèmia' (9,9%), 'grup bombolla' (9,6%), 'desconfinament' (7,3%), 'traçabilitat' (6,4%) i 'desescalada' (3,2%). Com cada any, el nombre de persones que han participat en l’elecció del neologisme ha augmentat considerablement: enguany han votat 9.643 persones, mentre que l’any passat ho van fer unes 6.400 persones.

Així doncs, la paraula 'coronavirus' podria aparèixer aviat al Diccionari de la llengua catalana. Els neologismes que han anat guanyant les edicions anteriors també s'han anat incorporant al diccionari. I l'actualitat sempre ha marcat l'elecció. El 2018, per exemple, la paraula escollida va ser 'sororitat', que va obtenir un 32,6% dels vots i que es refereix a la relació de solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals. 'Emergència climàtica' i 'animalista' van ser els conceptes escollits com a neologismes del 2019.

stats