Cultura 13/08/2018

Torna la Dama Blanca d'Auvinyà

Brillant Magnus Quintet interpretarà el tema inèdit sobre la llegenda del Principat, a més de peces d'època barroca i renaixentista

Ara Andorra
2 min
Asssig de Brillant Magnus Quintet a l'esglédia de Sant Esteve d'Andorra la Vella abans del concert d'aquest dilluns./ T. N.

Andorra la VellaExplica la llegenda que la Dama Blanca d'Auvinyà era l'encarregada de protegir el Principat a la frontera amb l'Alt Urgell dels perills. Una nit, un guerrer va arribar al Principat per segona vegada per atacar la terra dels pagesos, però la Dama Blanca el va convertir en llop. Aquest dilluns, la Dama Blanca tornarà a aparèixer a Andorra, de la mà de Brillant Magnus Quartet i Ignacio Ribas.

"Ja fa temps que porto la idea d'anar fent música en relació a les llegendes d'Andorra", explica el compositor de la peça, Ignacio Ribas. El músic ja havia pensat en musicalitzar la història, però no acabava de veure amb quina instrumentalització. "En pensar en el quintet per venir al festival, vaig pensar que era el grup ideal i vaig començar el treball de composició", explica Ribas, que abans de començar a treballar en l'obra va parlar amb el grup per exposar-los la idea, en la qual "van confiar cegament".

"És la primera vegada que venim a Andorra", explica el coordinador artístic de Brillant Magnus Quintet, Juan Ignacio Lozano. El grup terolenc, format pels trompetistes Juan Ignacio Lozano Martínez, Luis Martínez i Juan Alejandro Lozano Sánchez, la percussionista Eva María Sánchez i l'organista Carlos Hugo Patterson, actuarà aquest dilluns a l'església de Sant Esteve on, a més del tema inèdit de La Dama Blanca, interpretaran un repertori que inclou peces de les èpoques barroques i renaixentistes, amb un toc "molt brillant" gràcies a la sonoritat de les trompetes.

Per a Lozano, la composició de

Amb la composició de 'La Dama Blanca d'Auvinyà', la voluntat d'Ignacio Ribas és ampliar el repertori de cambra amb l'orgue, "perquè habitualment està nodrit d'arranjaments, de peces que no són pròpiament per orgue". Actualment el compositor només crea noves peces si tenen la possibilitat de ser interpretades, per evitar que "es quedin al calaix", per això "la possibilitat de tenir aquí un grup i poder composar una obra per a ells per a mi és un plaer".

El XIX Festival Internacional Orgue&nd continua durant el mes d'agost amb dues actuacions més. El 20 d'agost serà el torn de José Luis Echechipía i Jesús Gonzalo López, que faran un repàs per la música bèl·lica barroca dels segles XVII i XVIII a l'església de Sant Pere Màrtir, mentre que el 22 d'agost l'organista Ester Ciudad oferirà un concert on combinarà l'orgue i el forte-piano a l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana.

stats