Cultura 19/03/2019

Dèria acull la col·lecció artistica de William Danjon

L'espai albergarà les obres més curioses i peculiars d'autors d'arreu del món

Marc R. Fort
2 min
Olga Gelabert, ministre de Cultura, Joventut i Esports en funcions, acompanyada del cònsol de la Massana, David Baró. / M. R. F.

La MassanaEl Centre d'Interpretació Andorra Romànica s'ha transformat en Dèria, un nou espai dedicat al col·leccionisme. Ubicat a l'era Torres de Pal, la sala acollirà regularment les col·leccions més curioses i peculiars que persones de tot el món han anat creant al llarg dels anys, mogudes per la passió, la paciència i, sobretot, la dèria. La inauguració s'ha celebrat aquest dimarts al mateix espai Dèria. La ministra de Cultura, Joventut i Esports en funcions, Olga Gelabert, ha descrit Dèria com "una idea fixa que incita a fer de manera persistent una cosa i aquest espai, el que pretén, és fer honor a aquest significat que apareix al diccionari", i ha afegit que "per mi, com a massanenca, és un honor poder gaudir d'aquesta exposició tan privilegiada".

Per la seva banda, el cònsol de la Massana, David Baró, ha destacat que "aquesta presentació és el moment ideal per recordar la figura de William Danjon, que entre altres coses va ser pioner de la ràdio a Andorra". L'exposició amb la qual s'inaugura aquest nou espai, 'Espurnes del nord', és una selecció d'obres representatives de la col·lecció de pintura que William Danjon va llegar al Govern d'Andorra. Un bell exemple d'amor per un país, Dinamarca, i la seva cultura, ple de coherència en el contingut i la temàtica a l'hora de crear la seva col·lecció. Carme Soler, historiadora que es defineix com "una amant de la pintura", ha dit que l'objectiu de l'exposició és "presentar la col·lecció que va deixar William Danjon a Andorra, que es compon de molt bona pintura, d'autors danesos que pràcticament són desconeguts per nosaltres".

La mostra es divideix en quatre temàtiques diferenciades: El retrat, La infància, El paisatge, El mar, i William Danjon i Andorra. La col·lecció d'art de Danjon se centra quasi totalment en la pintura danesa del darrer quart del segle XIX i el primer quart del segle XX. Les obres d'aquest període engloben diferents corrents artístics danesos. Es podria dir que el punt d'unió entre elles és el reflex de la vida i la cultura de Dinamarca. Els paisatges, els costums, els retrats, així com les il·lustracions de contes infantils i novel·les, ens endinsen en un món que ens dona a conèixer l'art del país.

William Danjon va ser una persona rellevant en l'activitat artística i cultural d'Andorra. La seva exquisida educació, la seva sensibilitat en tots els aspectes artístics i culturals i l'acurada col·lecció d'art així ho deixen entendre. El seu apropament a l'art va ser des d'un triple vessant: com a col·leccionista, com a artista i com a membre actiu de la vida cultural andorrana. L'entrada a l'espai és gratuïta i l'horari d'obertura, de les 11 a les 14 hores i de les 15 a les 18.30 hores. Es podrà visitar del 19 de març del 2019 al proper 5 de gener del 2020.

stats