Cultura 20/06/2018

I després d'Ordino, falles a la Massana i Canillo?

La parròquia ordinenca recupera la tradició, que barrejarà amb un ball de bruixes, i l'associació de fallaires confia que els propers anys s'hi afegeixin les dues parròquies que encara no ho han fet

Ana
2 min
Albert Roig, de l'associació de Fallaires d'Andorra, i Xavier Herver, conseller d'Administració, Comunicació, Comerç i Dinamització del comú d'Ordino, mostren la falla tradicional que es cremarà per la revetlla de Sant Pere. / C.G.

OrdinoOrdino ha acabat amb “l’anomalia" de no haver "recuperat les falles a l’etapa moderna”. Així ho ha confirmat aquest dimecres al migdia Albert Roig, de l’associació de Fallaires d’Andorra. Roig, amb un grup més d’ordinencs (els mateixos que han recuperat tradicions com els contrabandistes o el ball de l’ossa) han decidit tornar a portar a la parròquia una tradició que des de finals de segle no es veia en territori ordinenc. La cita serà el proper 28 de juny, coincidint amb la revetlla de Sant Pere. L’endemà és festiu a la parròquia i és, per tant, una festivitat que a Ordino té més participació que la revetlla de Sant Joan, ha explicat Roig per justificar l'elecció d'aquesta data, a diferència de les altres quatre parròquies (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià i Encamp), que roden les falles per Sant Joan.

Un aspecte que diferencia Ordino de la resta de parròquies, però no és l’únic. També serà singular l’espectacle que acompanyarà la cremada de falles. Els fallaires, una quinzena, sortiran de la plaça Major, on es farà una primera encesa. En acabar, enfilaran fins la plaça del Prat del Call (on hi ha la zona dels parcs), per fer una segona encesa. I llavors serà el torn de l’Esbart Valls del Nord, que recuperarà el ball de bruixes que va preparar per al seu espectacle ‘Aparences’ del mes de març. I per què bruixes? Per una banda perquè el mot ‘Sorteny’ ve d’una paraula basca que vol dir precisament bruixes. I per altra, perquè en el seu moment “remeieres i trementinaires tenien la categoria de bruixa”, ha explicat la coodirectora de l’Esbart Valls del Nord, Sandra Tudó. “Hem pensat que seria interessant fer una cosa diferent al voltant del foc”, ha afegit, i relacionada amb la cultura ordinenca.

L’altre aspecte diferenciat d'Ordino és que la darrera falla, la que es cremarà en acabar l’actuació de l’esbart, serà autèntica d’escorça de bedoll i tindrà com a protagonista a Isidre Baró, padrí de Sornàs de 85 anys que ja rodava falles quan era petit. Va ser ell qui va proposar participar en aquest nou acte per Sant Pere, ha explicat Roig. D’aquesta manera, se li dona un toc “especial” a aquest primer any i és una manera de “reenganxar-nos a la tradició”, ha manifestat el fallaire.

Però Roig no en té prou. Ha recordat que encara queden dues parròquies que no han recuperat la tradició de cremar falles. Són la Massana i Canillo. “Acabaran caient segur en els propers anys”, ha garantit.

A banda de la cremada de falles, no faltaran les activitats clàssiques que es fan a Ordino per Sant Pere. Tal com ha explicat el conseller d'Administració, Comunicació, Comerç i Dinamització del comú d'Ordino, Xavier Herver, abans de la crema hi haurà la costellada popular amb rifa i, en acabar-la, ball. Ja divendres, se celebrarà la tradicional missa de Sant Pere amb aperitiu al Serrat.

stats