Cultura 07/09/2018

Dinovè volum de l'anuari d'història Urgellia

L'acte de presentació, el proper 14 de setembre a la Seu d'Urgell, estarà presidit per Joan-Enric Vives

Ara Andorra
2 min
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. / ARXIU ANA

Andorra la VellaBenigne Marquès, arxiver capitular d'Urgell, presentarà el 19è volum de l'anuari Urgellia, a la sala d'actes del seminari diocesà d'Urgell, obert al públic en general, el proper dia 14 de setembre a les 19.30 hores. L'acte estarà presidit pel copríncep episcopal Joan-Enric Vives.

Inicia aquest volum un treball que vol ser un reconeixement a un historiador molt vinculat a Urgellia, recentment traspassat, Prim Bertran, a càrrec de Montserrat Casas, la seva vídua, també historiadora. Prim Bertran va ser soci fundador de la Societat Cultural Urgellitana, membre del consell de redacció i col·laborador actiu.

El volum també conté treballs sobre el diplomatari de Santa Maria d'Organyà entre 1091 i 1150, realitzats per Ramon Ordeig i Josep M. Marquès; dos treballs del mateix Benigne Marquès sobre el catàleg dels documents de l'arxiu capitular d'Urgell i els pergamins de Santa Maria de Guissona; sobre els orígens de la diòcesi d'Urgell i el bisbe Just a càrrec de Carles Gascón Chopo; sobre una família jueva a la Seu d'Urgell a l'any 1.400, a càrrec de Carme Batlle; un treball de Montserrat Moli sobre el canonge Ignasi de Cruïlles; dos treballs d'Enric Moliné sobre l'autor i les circumstàncies de la redacció de 'El Compendio histórico' i sobre els sínodes d'Urgell als segles XVIII i XIX; una anàlisi de la creu d'esmalts del Museu Diocesà d'Urgell de Lourdes de Sanjosé; i un treball sobre la decoració pictòrica de l'església romànica de Baltarga de Montserrat Pagès.

La publicació Urgellia és l'òrgan d'expressió de la Societat Cultural Urgellitana. Comprèn estudis monogràfics, edicions de textos i documents, inventaris de manuscrits, i altres treball sobre esglésies i obres d'art, corresponents a l'àmbit i territori de l'antic bisbat d'Urgell.

stats